Învățăm în natură!
Elevii clasei a XI-a B de la Colegiul Național “Mihai Eminescu” Satu Mare au descoperit în arealul Văii Draganului și Parcul Național Apuseni, cota 582-1200 m, clima, vegetația, fauna specifice zonei, istoria, dar și activități de teem building și reacreative, în cele 4 zile de excursie din săptămâna verde.
Barajul Valea Draganului – Floroiu se află în zona numită Valea Drăganului, la aproximativ 70 de kilometri de Cluj. Accesul se poate face de pe DN1 Cluj-Oradea, pe la halta Valea Drăganului. Barajul adună apele râurilor Drăgan și Sebeșel, iar în adâncurile lui se află zidurile cabanei de la Pârâul Crucii, locul de refugiu al multor români, după Edictul de la Viena, din 1940. Aici se află un magazin, unde cei care exploatau lemnul se aprovizionau. Privind spre coada barajului se poate vedea vârful Buteasa (1714 metri).
Barajul Floroiu este construit din beton în arc, de 138 m înălţime, cu dublă curbură. Are un volum total de 112 milioane metri cub şi o deschidere la coronament de 424 m. Este al doilea baraj ca mărime din ţară. Lacul de acumulare Drăgan are o suprafaţă de 293 ha şi este populat cu peşte, (păstrăv, clean), fiind o locaţie ideală pentru pescarii dornici de recreere.
Lacul are două braţe de 4, respectiv 12 km. Pe lângă acestea, zona în sine este de un pitoresc deosebit, priveliștea creată de acest imens lac îți oferă un război al emoțiilor și al trăirilor, te fac sa te înalți ca ciocarlia, să pășești încet pentru a nu zdrunciuna ceea ce reflectă apa… Pădurea de brazi și spiritul apei formează o putere aparte, un întreg, iar împreună cu privirea ta, ai putea simți cum plutești, cum fiecare parte a corpului și a minții te îndrumă să visezi la infinit…De sus,
Barajul Drăgan-Floroiu este ca un ,,nai gigant de beton” supus la forțele incredibile ale râului Drăgan și Sebeșel. Dacă la suprafață, apa este limpede, la adâncime lacul exercită presiuni incredibile asupra plăcilor de beton și piatră ale barajului.
Fiind într-un mediu atât de natural, pe lângă drumețiile în zonă, ne-am jucat în zăpadă, am gătit, am jucat fotbal, tenis, biliard, am vizionat filme, am ascultat muzică, ne-am organizat în echipe pentru un campionat de FIFA, folosind consolele PS5, dar ne-am preocupat și de formarea noastră profesională, vizitând orașul universitar Cluj- Napoca! La Universtatea Tehnică, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Facultatea de Inginerie Electrică și Universitatea “Babeș Bolyai”, Facultatea de Matematică și Informatică, Facultatea de Drept, Facultatea de Științe Economice și Gestionarea Afacerilor, am descoperit profesori dedicați, laboratoare foarte bine dotate, aplicații și invenții brevetate, supercalculatoare pentru cercetarea academică, activități interesante și o ofertă de scolarizare tentantă!
De asemenea la Cluj-Napoca am vizitat Gradina Botanică „Alexandru Borza” a Universității “Babeș-Bolyai”.
Este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj și conține, pe teritoriul de peste 14 hectare, peste 10.000 de specii de plante, din toate colțurile lumii, fiind structurată pe mai multe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic și medicinal. Flora și vegetația românească sunt reprezentate prin plante din câmpiile transilvane, Munții Carpați, Banat etc.
Printre atracțiile grădinii se numără Grădina japoneză (o grădină în stil japonez cu un pârâu și o căsuță în stil japonez).
prof. Horea Jurge