Corneliu Chișu ne reprezintă cu onoare în Canada

Corneliu Chișu 

O scurtă biografie

Corneliu Emil Eugen Chișu este primul român reprezentant al districtului federal Pickering - Scarborough East în Parlamentul de la Ottawa, unde se desfașoară o însemnată parte a carierei sale de membru al Partidului Conservator Canadian (Conservative Party of Canada).

Corneliu Chișu s-a născut la 13 februarie 1949 în orașul Satu Mare. În 1966 este absolvent al Liceului Mihai Eminescu, actualul Colegiu Național Mihai Eminescu, remarcându-se prin numeroase participări la etape naționale ale olimpiadei de fizică. Fiind adeptul aserțiunii Mens sana in corpore sano, acesta nu a neglijat educația fizică și sportul astfel încât, la 17 ani, devine membru al echipei naționale de scrimă. Și-a continuat studiile în cadrul Universității Politehnice din București, obținându-și licența în Inginerie Fizică în anul 1971. Ulterior, s-a implicat în numeroase proiecte de cercetare ale Institutului Național de Cercetare pentru Energie din București. În aceeași perioadă și-a conturat o carieră universitară prin postul de asistent și, ulterior, s-a specializat în domeniul conversiei fotovoltaice a energiei solare, tema doctoratului domniei sale.

Tatăl a fost, în 1943, secretar general al Mișcării Anti-Naziste din Transilvania, ocupă funcția de prefect al județului Sălaj și de șef de cabinet al premierului Petru Groza. Mama, de origine maghiară, absolvă facultatea în 1936, devine profesor de limba și literatura română și germană, participă la școlile de vară organizate de istoricul Nicolae Iorga. Singur la părinți, domnul Chișu a fost crescut de bunica lui și nu a vorbit limba română până la vârsta de șase ani.

În 1978 s-a căsătorit cu Cecilia Kutas, fiica unui general italian care a luptat pe frontul african în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În prezent, aceasta este lector universitar la Universitatea din Toronto. Cei doi au împreună o fiică pe nume Marta, care este un strălucit avocat.

Realizări profesionale

În anul 1976 s-a alăturat echipei Italian Trade Commission a Ambasadei Italiene în România, în calitate de analist comercial. În 1981 a emigrat în Italia, iar în 1982 în Canada, unde a activat în cadrul Italian Trade Commission din Toronto în calitate de senior trade analyst în domeniul cooperării industriale în arealul bunurilor de producție. Concomitent, și-a continuat studiile de master în inginerie la Universitatea din Toronto, studii pe care le-a finalizat în 1988 obținând diploma de inginer profesionist.

A fost ales consul onorofic al Republicii Moldova în Toronto și a contribuit la declararea independenței Republicii Moldova. În anul 2012, pentru munca depusă și pentru minuțiozitatea cu care și-a săvârșit-o, a fost decorat cu Medalia Meritul Civic de către președintele Republicii Moldova.

Eforturile sale de a îmbunătăți relațiile dintre Canada și Ungaria au fost răsplătite, în 2014, când primește Crucea de Merit a Ungariei în rang de Cavaler.

În 1990, domnul Corneliu Chișu a intrat în Forțele Canadiene (Canadian Forces) și a fost delegat ca ofițer în Corpul Regal al Inginerilor Militari. Între timp, a absolvit cursurile Colegiului de Cadre din Canada, în Kingston, Ontario. În 2004, Corneliu Chișu a primit Medalia Canadiană pentru Păstrarea Păcii. În 2007, acesta a fost trimis în Kandahar, Afghanistan, unde a contribuit foarte mult la proiectele de infrastructură. În perioada în care a stat în Kandahar au avut loc 11 atacuri de rachetă. A fost decorat cu medalia Steaua Campaniei Generale.

Domnul Corneliu Chișu este unul dintre cei 13 membri ai Parlamentului Canadian care au serviciul militar în istoricul lor profesional și singurul dintre parlamentari care este veteran al conflictului din Afghanistan.

În ceea ce privește domeniul politic, Corneliu Chișu a câștigat alegerile federale din 2011 pentru districtul federal Pickering—Scarborough East din Canada, în defavoarea candidatului Partidului Liberal, Dan McTeague. În timpul campaniei electorale Corneliu Chișu nu a participat la dezbateri politice publice concentrându-se pe interacțiunea reală dintre candidat și alegători.

Autori:

Karina Necșe, studentă la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, absolventă a Colegiului Național Mihai Eminescu din Satu Mare în anul 2017

Diana Renata Labas, studentă la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, absolventă a Colegiului Național Mihai Eminescu din Satu Mare în anul 2017

Webgrafie:

From immigrant to MP: Three politicians reflect on their citizenship experiences.

În:

http://ipolitics.ca/2014/06/29/from-immigrant-to-mp-three-politicians-reflect-on-their-citizenship-experience/

MP Corneliu Chisu, B. Eng., M. Eng., F.E.C., C.D.

În: http://newwestminstercollege.ca/012-2/

Corneliu Chișu. 

În: https://en.wikipedia.org/wiki/Corneliu_Chisu

Beyond Politics - Corneliu Chisu

În: https://www.youtube.com/watch?v=dHybfJ6UytY