Seminarii în cadrul proiectului EVRICA

SEMINARII ANTIDEPENDENŢĂ 

LA COLEGIUL NAŢIONAL „MIHAI EMINESCU”

    

    Pe parcursul zilelor de 7 și 9 martie s-au desfășurat la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” mai multe seminarii antidependenţă la care au participat peste 500 de elevi din clasele VIII-XI, profesori și părinți preocupați de problemele care pot afecta viitorul acestor tineri.

    Riscurile consumului de tutun şi alcool au fost abordate din două perspective: a implicaţiilor dependenţei şi a infracţiunilor asociate consumului.

    Seminarul „Riscurile fumatului şi dependenţei de nicotină” a fost susţinut de către d-na Camelia Iacob – coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare, care a abordat tema din punct de vedere al problemelor generate de dependenţa de nicotină şi dificultatea renunţării la acest viciu. D-na Găle Aurelia şi d-l Şofrea Radu, reprezentanţi ai Poliţiei Locale a municipiului Satu Mare, au prezentat elevilor aspectele legislative privind interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise şi sancţiunile în caz de nerespectare a prevederilor legale (Legea nr. 15/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun), în scopul protejării sănătăţii persoanelor de efectele dăunătoare ale fumatului.

    La seminarul „Alcoolul de la dependenţă la recuperare” au fost invitaţi să le vorbească elevilor: preşedintele grupului de Alcoolici Anonimi din România, purtătorul de cuvânt al grupului, d-na Vereş Andreea şi inspector principal de poliţie Felicia Hrihorişan, din partea Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Satu Mare, Birou analiză şi prevenire a criminalităţii.  Preşedintele grupului de Alcoolici Anonimi din România le-a împărtăşit elevilor din experienţa proprie de persoană care s-a confruntat cu dependenţa de alcool, insistând cu precădere pe faptul că alcoolismul este o boală cronică iar consecinţele dependenţei sunt numeroase, din toate punctele de vedere: fizice, psihice, economice, familiale şi sociale. Invitatul a mai specificat că recuperarea este posibilă prin participarea la o formă de sprijin cum este cea a alcoolicilor anonimi. D-na Vereş Andreea a abordat tema din perspectiva problemelor cu care se confruntă aparţinătorii persoanelor dependente de alcool şi pe necesitatea conştientizării acestora cu privire la posibilităţile de recuperare.  D-na Felicia Hrihorişan le-a vorbit elevilor despre infracţiunile asociate consumului de alcool.     Seminarul ”Efectele nocive ale drogurilor” susținut de un fost consumator de droguri, Mădălin Potoroacă i-a avut ca invitați atât pe elevii colegiului cât și pe părinții acestora. Povestea de viață a acestui tânăr salvat de credință din mirajul lumii drogurilor i-a sensibilizat pe toți auditorii. Elevii au fost surprinși să afle efectele ireversibile care le pot avea narcoticele, iar părinții au fost puși pe gânduri de semnele care le pot arăta dacă adolescenții sunt sau nu dependenți de droguri. Timpul alocat a fost insuficient față de interesul arătat de cei prezenți.

    Seminariile fac parte din proiectul „EVRICA- Educat pentru Viața- Responsabil, In-dependent, Conștient, Atent”, iniţiat de Asociaţia de părinţi a elevilor de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Satu Mare si finanţat de Clubul Rotary Satu Mare în cadrul programului „Rotary sprijină iniţiative locale pentru Satu Mare”. 

       Parteneri în acest proiect sunt: Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Sau Mare şi Organizaţia Crucea Roşie.

https://goo.gl/photos/r8tMeAR6BUXLp2yp8