Concursul Național HAI ÎN VIITOR!

Premiul al III-lea la

Concursul Național HAI ÎN VIITOR!, ediția a VIII-a 2018

 

A devenit o tradiție participarea Echipei Multitouchcnme la Concursul Național ,,HAI ÎN VIITOR!”, înscris în Calendarul MEN, organizat de Colegiul Național Petru Rareș, Piatra Neamț. Concursul este destinat elevilor din învățământul preuniversitar și premiază cele mai reușite proiecte care abordează o tematică legată de progresul tehnic și consecințele sale, cu scopul de a conștientiza publicul în privința impactului evoluției tehnologice. Cadre universitare și specialiști din domeniul tehnologiilor de vârf (cibernetică, robotică, aviație ş.a.) sunt membrii juriului care evaluează lucrările.

La ediția 2018, elevii Karina Szauftman (IXA) și Patrik Mihalca ( XA) au obținut PREMIUL III, cu proiectul WARCTIC, care a căutat soluții viabile pentru conservarea biodiversităţii, pentru cercetarea și monitorizarea animalelor din Arctica, cu precădere animalele pe cale de extincție. Propunerea echipei de proiect a fost o Inteligență Artificială Cognitivă, WARCTIC, care va colecta date concrete din teritoriu pentru experții din stațiile polare, atât în zilele, cât și în nopțile polare. Robotul propus interacționează mai natural și amplifică expertiza umană, prin extragerea datelor semnificative (data mining) ale ecosistemului.

 

Referenți științifici: prof. Mariana Brumboiu; ing.  Marian Stan (Continental Teves, Frankfurt).

Concepție și perspectivă transdisciplinară: prof. dr. Geta Cozma, coord. Echipa Multitouchcnme și Atelier Transdisciplinar (CJE SM).