Conferința Miracolul Unirii din 1918

În 17 noiembrie 2017, un grup de elevi de la Centrul Județean de Excelență Satu Mare, specializarea Istorie, însoțiți de profesorii doamna Nicoleta Cherecheș, director adjunct și profesor de istorie la Colegiul Național Mihai Eminescu, doamna Gabriela Silaghi, profesor de istorie la Colegiul Național D-na Stanca, și domnul Bogdan Stana, profesor de istorie la Liceul Teoretic German Johann Ettinger, au participat la Conferința de Istorie Miracolul Unirii 1918, organizată de Primăria Ardud și Casa de Cultură Dr. Augustin Mircea. Prelegerile s-au desfășurat în Sala de Conferințe a Primăriei Ardud.

Conferința a fost susținută de prof. univ. dr. George Achim, directorul Școlii Doctorale de Științe Umaniste de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene Petre Dulfu din Baia Mare, iar cel care a fost moderatorul  conferinței, actorul și regizorul Liviu Pancu, a prezentat mesajul domnului academician Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Prelegerile celor antemenționați au fost intercalate de momente culturale de înaltă ținută artistică prezentate de violonistul dr. Rudolf Fatyol, director la Filarmonica de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare, de actorul Carol Erdös de la Teatrul de Nord Satu Mare și de tenorul Marian Buzilă.

Participarea la conferință a fost precedată de o vizită la Cetatea Ardudului. Cel care a fost gazda cetății și a prezentat elevilor și profesorilor prezenți o parte din istoria acesteia este referentul cultural, domnul Ștefan Berci.

https://photos.app.goo.gl/f6dkREtBrQZo4bFu2