Infomatrix 2018

TREI  MEDALII  DE  BRONZ  LA INFOMATRIX  WORLD  FINAL 2018

INFOMATRIX este un concurs de proiecte informatice inter și transdisciplinare, care se adresează atât elevilor de liceu, cât și studenților, fiind singurul concurs internațional din țară de acest gen,  care reunește  anual echipe de pe continente diferite,  promovând  excelența în domeniu, prin încurajarea creativității și pasiunii pentru cunoaștere a elevilor, dialogul intercultural și cooperarea, prin implicarea elevilor și profesorilor din întreaga lume.

Concursul este organizat de Lumina Instituții de Învățământ, împreună cu Grupo Educare Mexico, Hong Kong Innovative Technology Education Association, Feza Education Company (Africa)  și Intel Eco-Ukraine. Etapa internațională se desfășoară la București, concursul fiind înscris în Calendarul MEC, având parteneri Microsoft, IBM, STORAGE.

La competiția națională INFOMATRIX, trei proiecte transdisciplinare (din cele șase aplicate) ale Echipei Multitouchcnme a Colegiului Național „Mihai Eminescu” și Atelier Transdisciplinar al Centrului Județean de Excelență Satu Mare (din cele șase participante) s-au calificat la etapa INFOMATRIX  WORLD FINAL 2018, la secțiunile Computer Art și Short Movie. În urma susținerii proiectelor și a jurizării standurilor, toate proiectele s-au situate pe podium, obținând MEDALIA DE BRONZ.

Concursul s-a desfășurat la București, în perioada 10 – 13 mai 2018. La ediția a 16-a, s-au calificat 539 de proiecte din 43 de țări (331 proiecte  informatică aplicată / 208 robotică).

I. Proiectul FRIENDLY ARTIFICIAL INTELLIGENCEComputer Art - este o demonstrație a modului în care Omul secolului 21 poate să colaboreze cu Inteligențele Artificiale pentru atingerea unui obiectiv comun: salvarea Planetei GAIA, o prelungire a ideii susținute de Steve Jobs: ,,Cred că cele mai mari inovații ale secolului 21 vor fi la intersecția dintre biologie și tehnologie. O nouă eră începe”.

Singurul model real de dezvoltare durabilă este oferit de Natură. Folosind Biomimicry, combinând design-ul inspirat de Natură și forța tehnologiei, am propus un design conceptual pentru Inteligențe Artificiale Prietenoase (FAI), autonome, mobile, cu o configurație modulară, care pot să fie folosite în scopul salvării unor specii pe cale de dispariție sau să amplifice cunoașterea și expertiza oamenilor în diverse domenii ale cunoașterii și vieții.

Echipa de proiect: Patrik Florin Mihalca (XA); Silvia Manoliu, Raul Handrău (IX A); Laura Chantal Dulău, Maria-Carla Ban, Nemeț Daiana (IX C); Ștefana Ursu (IX D); Szollosi Thomas (student Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca).

Referenți științifici:

Prof.: Liviu Rotaru, Claudia Pop; Ing.  Marian Stan (Continental Teves, Frankfurt).

Concepție și perspectivă transdisciplinară: prof. dr. Geta Cozma, coord. Echipa Multitouchcnme și Atelier Transdisciplinar (CJE SM).

II. Proiectul REHUMAN DESIGN – Computer Art - este o pledoarie pentru păstrarea valențelor umane într-o Eră în care Homo Sapiens  a făcut deja saltul la Cyborg, la omul bionic, prin îmbinarea părților organice cu cele anorganice.  În proiectul nostru ne-am propus să ilustrăm modul în care, prin intermediul  ingineriei genetice, a nanotehnologiei sau a medicinei regenerative, Homo Sapiens  se pregătește să devină Homo Deus, visează să obțină nemurirea.

Nu ne-am  alăturat  distopiilor tehnologice, profețiilor  sumbre, dimpotrivă, credem în Omul care înțelege Darul pe care i l-a făcut Universul prin principiul antropic, acela de a susține Viața pe Pământ, ,,palidul punct albastru”, cum îl numește astrofizicianul Carl Sagan și, implicit, credem în etica cercetării științifice.

Echipa de proiect:

Simina Bârle (IX A); Antonio Morar (X A); Alex Christian Sabău; Carmen Nemeș (IX D).

Referenți  științifici: Prof.: Nicoleta Cherecheș, Nicoleta Șandor.

Concepție și perspectivă transdisciplinară: prof. dr. Geta Cozma

III. LOVE UPON US Short Movie - nu este un film despre victime, ci despre puterea din noi de a ne implica, de a exersa alteritatea, de a ne oglindi în Celălalt, conștient și asumat. Înțelegând că suntem programați pentru conexiune. Am încercat să răspundem la întrebarea: este vindecarea posibilă pentru cei care au suferit de agresare emoțională sau forme diferite de traume încă din copilărie? Și răspunsul pe care îl dăm este: DA, prin iubire putem să facem saltul înspre libertatea noastră emoțională, înspre noi ca ființe armonioase, care poartă în AND iubirea, amprentă originală a condiției umane. Tema general impusă anul acesta a fost ,,Iubirea învinge orice”.

Echipa de proiect:

Antoniu  Gavriş , Alexandru Indricuț, Mihai Olariu, Șerban Stoica ( X A).

Referent artistic: Bogdan Ceteraș (absolvent al Universității de Arte Târgu-Mureș)

Coordonatori: prof. dr. Geta Cozma, prof. Gigelia Silaghi

Am muncit în echipă, dar în competiție a fost lupta elevilor, cărora le mulțumim pentru anduranță, dedicație și entuziasm.

Mulțumirile noastre părinților, profesorilor Colegiului Național „Mihai Eminescu” și Centrului Județean de Excelență, pentru susținere, precum și sponsorilor  care au  asigurat tricourile elevilor în competiție. 

https://photos.app.goo.gl/wwdA3iBs772NZye13