Organizații de tineret din Liceul Mihail Eminescu
Joi, 21 decembrie 2017, în Sala Amfiteatru a colegiului, a fost lansarea celui de-al treisprezecelea caiet din seria Caietele eminescienilor sătmăreni care are titlul Organizații de tineret din Liceul Mihail Eminescu – Colegiul Național Mihai Eminescu (Editura Citadela, Satu Mare, 2017).
Aspectul inedit al realizării acestui caiet constă în eterogenitatea membrilor colectivului de autori (vârstă, statut, specializare, structură umană) și anume profesorul de matematică, dr. Ovidiu T. Pop, profesorul de istorie, Marius Horșia și recent absolventa eminesciană Karina Necșe (acum, studentă la Facultatea de Istorie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca).
Caietul abordează o tematică diferită față de a celorlalte apărute până acum.
Acesta evocă, în principal, organizații și asociații de tineret, biografii ale unor foști profesori sau absolvenți și reprezintă un real exercițiu istoriografic de prezentare a istoriei unității de învățământ, respectiv de încredere și de susținere a generațiilor tinere dându-le posibilitatea publicării unor lucrări de microcercetare premiate la concursuri.
Îmbinarea muncii în echipă a presupus mai multe tipuri de cercetare prin studierea bibliografiei de specialitate, analiza izvoarelor istorice (cele mai multe fiind documente de arhivă), a anuarelor de stat ale Liceului Mihail Eminescu din Satu Mare, a documentelor din arhiva personală (în special surse vizuale), utilizarea unor tehnici specifice istoriei orale (interviuri). Sunt prezentate diferite viziuni asupra evenimentelor analizate.
Lucrarea, împreună cu anexele ei, redă în detaliu activitatea unor organizații și asociații ale tinerilor, unele chiar de la înființarea acestora (ceremonii, ținută, conducere, moduri specifice de activare de-a lungul timpului). Dintre organizațiile sau asociațiile de tineret prezentate amintim Cercetașii României, Frăția de Cruce, Straja țării, Asociația Păcii Mondiale, Asociația de Împrumut Militar, Societatea Școlilor, Astra, Crucea Roșie, Societatea de lectură, Organizația Pionierilor, UTC, PTAP, UTM, Liga Elevilor, Asociația Sportivă Școlară Luceafărul, Consiliul Școlar al Elevilor.
Abordarea principalelor organizații sau asociații de la sfârșitul secolului al XIX-lea, din secolul al XX-lea și de la începutul secolului al XXI-lea este făcută în mod comparativ. Caietul are un grad maxim de adresabilitate, printre cititori regăsindu-se atât tinerii care pot adăuga în activitatea lor plusul de valoare câștigat prin lectură, cât și generațiile care au depășit vârsta de 40 de ani deoarece vor privi cartea ca pe o rememorare a activităților trăite în propria lor adolescență.
Autorii, prin studiul lor, dau răspunsuri unor potențiale întrebări: Ce au reprezentat organizațiile de copiii și de tineret în istoria României? Cine și în ce scop le-a inițiat? Care a fost gradul de impunere, de monitorizare și de control al statului? Cum se desfășoară o activitate în cadrul unei organizații?
Organizații de tineret din Liceul Mihail Eminescu – Colegiul Național Mihai Eminescu este o carte de istorie despre tineri și pentru tineri.