Sesiunea regională a Parlamentului European al Tinerilor

O nouă delegație de eminescieni la

Sesiunea Regională de Selecție Toamnă 2017 a Parlamentului European al Tinerilor

Noua delegație a Colegiului Național Mihai Eminescu, în perioada 27-29 oct. 2017, a participat la Sesiunea Regională de Selecție Toamnă Transilvania 2017 a Parlamentului European al Tinerilor / European Youth Parliament (EYP). Această sesiune s-a desfășurat la Bușteni. 

Parlamentul European al Tinerilor este o simulare a prezentării rezoluțiilor în Parlamentul European, creând un context în care tinerii europeni învață despre cum funcționează luarea deciziilor în Uniunea Europeană și găsesc soluții la diverse probleme dezbătute. 

Echipa de eminescieni, formată din 11 elevi și coordonată de către doamna profesor Nicoleta Cherecheș, director adjunct la Colegiul Național Mihai Eminescu din Satu Mare, a reprezentat județul Satu Mare în sesiunea regională din această toamnă. Elevii, însoțiți de doamna profesor Romina Tuns, sunt din clasele a X-a și a XI-a: Manița Manuela, ambasador; Roman Ioana, muzician; Radu Iulia Ioana, Farcău Bianca, Culic Bia Gabriela, Băndula Daria, Dornea Rareș, Butur Marc, Neamț Răzvan, Bereș Iulia, Marciuc Ștefania - membri.

Delegația sătmăreană, în această sesiune, a constituit Comitetul Transportului și a Turismului (TRAN) și au realizat o rezoluție despre decarbonizare. 

În prima zi, delegația a pregătit pentru proba de village un moment unic, interpretând o scurtă scenetă despre tradițiile de Sânziene, o variantă modernizată. Inedit este faptul că textul scenetei este concepția unei membre a delegației.  

În a doua zi, Committee Work-ul s-a desfășurat extrem de bine, membrii delegației demonstrând spiritul de echipă în toate acțiunile lor. În seara acelei zile, muziciana delegației a prezentat o melodie clasică la pian realizând un moment artistic inedit.

La proba finală de General Assembly, delegația din Satu Mare s-a remarcat prin faptul că fiecare membru a avut o intervenție și, deși a fost ultima care și-a prezentat rezoluția, a obținut voturile pentru a fi acceptată.

Eminescienii au intrat în competiție cu delegații din șapte județe participante printre care amintim delegațiile din Constanța, din București și din Cluj. Membrii delegațiilor sunt selectați din liceele remarcabile din fiecare județ participant. 

Detalii cu referire la desfășurarea Sesiunii Regionale de Selecție Toamnă 2017 din octombrie, de la Bușteni, se regăsesc și la adresa URL http://www.eypromania.eu/index.html

https://photos.app.goo.gl/VGLbikhLqdWTlCsi1