Ziua culturii naționale 2018

15 Ianuarie - Ziua Națională a Culturii,

sărbătorită de elevi și profesori de la Colegiul Național Mihai Eminescu

Colegiul Național Mihai Eminescu din Satu Mare a fost membru colaborator al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, împreună cu Teatrul de Nord Satu Mare și Muzeul Județean Satu Mare, în activitățile care s-au desfășurat în Satu Mare pentru sărbătorirea Zilei Naționale a Culturii, respectiv ziua poetului național Mihai Eminescu.

În dimineața zilei de 15 ianuarie, la ora 10, s-au depus jerbe de flori la bustul lui Mihai Eminescu situat în fața clădirii colegiului sătmărean ce-i poartă numele.

Începând de la ora 17, în Sala mare a Teatrului de Nord Satu Mare, s-a desfășurat un spectacol artistic dedicat acestei zile deosebite cu care debutează anul 2018. Din program au făcut parte și eminescienii. Elevii Bogdan Botiș și Vivien Szeremi au recitat din opera poetică a lui Mihai Eminescu, iar grupul folk Gala, însoțiți de coordonatorul acestuia, prof. Carmen Bratosin, au interpretat un cântec pe versurile poetului aniversat.

Alături de ei, pe scena teatrului, au fost prezenți și cântăreții de muzică populară Sava Negrean Brudașcu, Silvia Șuth și Darius Câmpean, respectiv muzicianul Marian Buzilă. George Negrea și Edmund Francisc Balogh au încântat publicul prezent cu câteva melodii folk.

Robert Laslo, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, și Felician Pop, directorul Teatrului de Nord Satu Mare, în deschiderea spectacolului, au vorbit despre marele nostru poet prin evocarea Eminescu să ne judece.

Manifestările antemenționate s-au desfășurat cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare.

Ziua Culturii Naționale a fost întregită, imediat după orele amiezii, începând cu ora 14, de prezența unui grup de elevi și profesori de la Colegiul Național Mihai Eminescu, la concursul organizat de Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, Darul ce ni s-a făcut prin Eminescu, desfășurat la Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare. Fiecare elev eminescian participant a obținut un loc ce onorează colegiul nostru. Astfel, elevul Botiș Bogdan, pregătit de doamna prof. Dorina Ziman, a participat la Secțiunea Ipostaze lirice – Individual a obținut Premiul al II-lea, iar eleva Szeremi Vivien, pregătită de doamna prof. Delia Seicean, la aceeași secțiune, a obținut Mențiune. O prezență deosebită din partea eminescienilor la Secțiunea Ipostaze muzicale – Individual a fost cea a elevilor Vereș Iasmina (voce) și Lazăr Răzvan (acompaniament - chitară) cu melodia Atât de dulce… pe versurile poetului nostru național, ambii pregătiți de doamna prof. Carmen Bratosin.

Felicitări tuturor celor care prin vers, cânt și prezență au trăit sentimente frumoase în acest 15 Ianuarie al tuturor românilor!

https://photos.app.goo.gl/tsLLPIVMRGeFFEve2