RZESZÓW/POLONIA și KAPOSVÁR/UNGARIA, capitale ale baschetului juvenil

În perioada 26 – 29.04.2018 o delegație de 24 elevi - 12 majorete și 12 jucători de baschet de la CNME, respectiv 3 profesori prof. Csirak Mirabela limba engleză, prof. Domuț Bianca chimie și coordonatorul parteneriatului cu  V Liceum Ogólnokształcące Rzeszow, prof. dr. Popdan Gheorghe Iosif, cel care pregătește echipa de baschet băieți și echipa de majorete.

Echipa de baschet băieți a ocupat locul III în acest turneu puternic, echipele din Rzeszow fiind componenți ai echipelor divizionare din orașul înfrățit. Clasamentul final al turneului:

1.     I Liceum Ogólnokształcące Rzeszow

2.     II Liceum Ogólnokształcące  Rzeszow

3.     Colegiul Național Mihai Eminescu Satu Mare

4.     IV  Liceum Ogólnokształcące  Rzeszow

Delegația de elevi și profesori au fost primiți la Primăria Rzeszow, la I Liceum Ogólnokształcące Rzeszow (liceu cu profil identic cu CNME), la V Liceum Ogólnokształcące Rzeszow – liceu cu program sportiv, partenerii tradiționali al colegiului sătmărean. Echipa de majorete a participat la un antrenament al echipei de gimnastică acrobatică de la V Liceum Ogólnokształcące Rzeszow, stabilindu-se ca în viitor să existe schimburi între echipa de majorete și echipa de gimnastică acrobatică. 

La I Liceum Ogólnokształcące Rzeszow, liceu de profil identic cu Colegiul Național Mihai Eminescu Satu Mare au fost stabilite următoarele aspecte ale unui viitor parteneriat:

-        Parteneriat pe linie sportivă cu echipa de baschet băieți, coordonator prof. dr. Popdan Gheoporghe Iosif;

-        Parteneriat între catedra de chimie, urmând să se stabilească modalități de lucru între grupuri de elevi, sub directa coordonare a d-nei prof. Domuț Bianca

-        Participarea unei trupe de teatru în limba engleză din Colegiul Național Mihai Eminescu Satu Mare, coordonator prof. Csirak Mirabela și prof. Bratosin Carmen

Din păcate, dl. prof. Myrda Zdzisław este deja în pensie. El a activat la  V Liceum Ogólnokształcące din Rzeszow, plecarea lui a avut ca urmare desfințarea echipei de baschet băieți, rămânând doar echipa de fete. Dar cu toate acestea dl. Myrda Zdzisław s-a ocupat personal de organizarea primirii delegației Colegiului Național Mihai Eminescu. 

Dl. Piotr  Wanat directorul de la I Liceum Ogólnokształcące Rzeszow a fost încântat de delegația cu Colegiul Național Mihai Eminescu Satu Mare, urmând ca în viitor să se stabilească relații concrete dintre cele două școli.

Este de menționat că prin intermediul celor doi profesori dr. Popdan Gheorghe Iosif și  Myrda Zdzisław și elevilor săi, au fost puse bazele înfrățirii celor două orașe Satu Mare și Rzeszow în Decembrie 2007. 

Cel mai mare festival de baschet din Europa, INTERSPORT YOUTH BASKETBALL destinat copiilor de vârstă școlară, s-a desfășurat în perioada 07 – 14.07.2018  la Kaposvár/Ungaria, unde echipa de baschet gimnaziu, a participat într-o companie  selectă a  baschetului juvenil European. Echipa Colegiului a participat la categoria de vârstă U14, unde au fost înscrise 10 echipe, în două grupe:   

GRUPA A : GALACTICA BRAȘOV/ROMÂNIA, BAUSKA BJSS/LITUANIA, RIVNE A/UCRAINA, LEMBERG/UCRAINA, KÁPOSVARI KOSARLABDA KLUB/UNGARIA;                                       GRUPA B : LUCEAFĂRUL CNME SATU MARE/ROMÂNIA, RIVNE B/UCRAINA, UZSGOROD/UCRAINA, S.C. MALEV BUDAPESTA/UNGARIA ȘI MUNKACSEVO/ UKRAINA. 

Echipa a ocupat locul V în grupă și locul IX pe clasamentul general , dar trebuie menționat că echipele adverse erau medaliate în campionatele naționale ale țărilor respective, jucătorii colegiului fiind în primul an la grupa de vârstă U 14. 

         Personal sunt foarte mândru de elevii mei. După un an de baschet am reușit, cu sprijinul părinților, să intrăm  într-o companie selectă a baschetului juvenil din lume (la alte categorii de vârstă au participat țări ca Palestina, Republica Sud Africană, Taiwan, China etc.) Baschetul este unul din cele mai îndrăgite jocuri sportive din CNME, deoarece se caracterizează prin finețea, precizia și fantezia exercițiilor tehnice și tactice, prin talia înaltă și calitățile fizice deosebite ale sportivilor, toate acestea implicate într-o luptă sportivă care pretinde spirit de echipă și de sacrificiu, inteligență și rezistență nervoasă. Elevii mei au dovedit aceste calități cu prisosință la acest turneu!

            Pentru a fi mai buni trebuie regândit modul în care ne vom  desfășura antrenamentele viitoare,  fiecare minut din antrenament contează! Sunt sigur că elevii mei au căpătat experiență și au văzut că baschetul trebuie gândit în fiecare secundă a antrenamentului și al timpului regulamentar de joc.

            Adresez mulțumiri pentru sprijinul necondiționat al părinților, pentru încrederea acordată și sper că și în viitor activitățile se vor desfășura la fel, pentru a duce mai departe frumoasa aventură a echipei de baschet gimnaziu băieți. Nu în ultimul rând, mulțumesc și doamnei diriginte, prof. Csirák Mirabela, pentru înțelegerea și sprijinul moral dat echipei.

            Un moment deosebit al deplasării noastre la  Kaposvár a fost vizita fostului meu elev dl. Peter Eles, actualmente Team Manager la echipa feminină de baschet PEAC-PÉCS din  Pécs/Ungaria. A fost o întâlnire emoționantă pentru elevii mei, momentul întâlnirii prilejuind un schimb de idei dintre elevii mei și titratul om de sport și baschet.

Componenții echipei:

 Calapis Patrik, Catrișcău Alexandru, Căliman Antonio, Chereji Rareș, Dragoș Matei, Grumaz Vlad, Mateian Andrei, Mic Mihnea - căpitanul echipei,  Secară Lucas, Caracioni Octavian, Silaghi Vlad, Pop Matei Ionuț.

Spicuiri din părerile elevilor și părinților:

După părerea mea, acest turneu a fost unul minunat, deoarece am învățat că nu este ușor să câștigi și ne-am simțit bine. Abia aștept să văd cum va fi și anul viitor. (Rareș Cherejj);

Turneul a fost o experiență plăcută pe care o aștept din nou. (Alexandru Catrișcău)

Turneul din Kaposvár a fost una dintre cele mai frumoase experiențe din viața mea și aștept cu nerăbdare să merg și anul viitor. (Secară Lucas)

Turneul de la Kaposvár a fost un bun prilej de a trăi câteva zile prin baschet alături de mulți sportivi. Deplasarea în acest oraș frumos a fost benefică și pentru echipa din care fac parte.                            (Caracioni Octavian)

Acest turneu a fost unul minunat, deoarece am învățat să jucăm baschet și să mai și pierdem. Am văzut cum e sa joci cu niște echipe puternice, de mare calibru. (Mihnea Mic – căpitanul echipei)

Băiatului meu Andrei i-a plăcut turneul, ne-a  povestit tot felul de întâmplări și cum s-au desfășurat meciurile. Ne-a zis că de-abia așteaptă sa meargă și anul viitor, pentru că i-a plăcut mult. A zis că e sigur că dacă se antrenează, își vor lua revanșa!!! Mulțumim, domnule profesor, pentru că ați făcut posibilă această experiență copiilor noștri și vă susținem pentru viitoare inițiative legate de echipă.    

(Anca Mateian – mama elevului Andrei Mateian)

Prof. Dr. Popdan Gheorghe Iosif

Rzeszow

Kaposvar

Budapesta

Rzeszow - video

20180427113625.m2ts
20180427113400.m2ts
20180428161802.m2ts
20180428204402.m2ts
20180428211222.m2ts
20180428211013.m2ts