Premii valoroase la concursul TopFiz 2018

În intervalul 23-25 noiembrie, a avut loc la Bistrița ediția 2018 a Concursului regional de fizică, TOPFIZ. Concursul a fost iniţiat în anul 1988, la Satu Mare, de un grup de profesori de fizică din nord-vestul României, printre care profesorii Nicolae Mateian și Ioan Pop. De atunci, cu o mică întrerupere datorată revoluției din 1989, acest concurs reunește an de an, elevi performanți la fizică de la șase colegii reprezentative: Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Satu Mare, Colegiul Naţional Gheorghe Şincai din Baia Mare, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu din Oradea, Colegiul Naţional Silvania din Zalău, Colegiul Naţional Emil Racoviţă din Cluj-Napoca și Colegiul Naţional Liviu Rebreanu din Bistriţa, gazda din acest an a concursului.

    Concursul este un bun prilej de pregătire şi de verificare a cunoştinţelor celor mai buni elevi din şcolile mai sus menţionate, elevi pasionaţi de fizică, în vederea participării acestora la competiţii de nivel naţional. La acest concurs participă elevi din clasele VII-XII.

    Activitatea principală a concursului a constat în proba scrisă, la care subiectele au fost formulate de către prof. dr. Mihail Sandu, de la Liceul Tehnologic de Turism din Călimănești, autor a multor culegeri de probleme de fizică cu un conţinut extrem de interesant. Preşedintele concursului este conf. univ. dr. Sebastian Popescu, preşedintele Comisiei Centrale în cadrul Olimpiadei Naționale de Fizică și Decan al Facultăţii de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

    Din cei 15 elevi ai Colegiului Național Mihai Eminescu, care au participat la concursul de la Bistrița, 7 s-au întors cu premii și mențiuni. La clasa a VII-a, sub îndrumarea d-nei prof. Brumboiu Mariana, eleva Lohan Larisa a obținut premiul I, iar eleva Sârbu Maria Laura a fost distinsă cu premiul III. Performanțe frumoase au realizat și următorii elevi, sub îndrumarea d-nului prof. Solschi Viorel: Popan Cosmin, clasa a VIII-a, premiul I, Cornoc Darius și Cornoc Roland, clasa a IX-a C, mențiuni, Cadar Andrei, clasa a X-a B, mențiune și Ardelean Andrei, clasa a XI-a B, premiul II.

Elevii menționați se pregătesc și în cadrul Centrului Județean de Excelență Satu Mare, sub îndrumarea acelorași profesori, iar la clasa a X-a sub îndrumarea d-nului prof. Marciuc Gheorghe.

Adresăm felicitări tuturor elevilor și profesorilor care i-au pregătit.