Unity Through Creativity

Elevi de la Colegiul Național ‘Mihai Eminescu’ în Schimbul internațional de tineri

“Unity Through Creativity” din Londra, Marea Britanie

 

În perioada 11-21 august 2018 , a avut loc Schimbul internațional de tineri “Creativity UK 4” în Londra, Marea Britanie, în cadrul proiectului “Creativity UK 4 - ‘Unity Through Creativity’ Youth Exchange 2018” printr-un parteneriat transnațional format din organizații non-guvernamentale din 9 țări (Letonia, Slovacia, Grecia, Malta, Italia, Portugalia, Ungaria si Marea Britanie) unde au participat 63 de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, printre care și România, reprezentată de Asociația Culturală DACIDAVA din Satu Mare,  având-o în calitate de coordonator de proiect pe Cezara Darie. Grupul a fost format din 6 persoane: Theodora Sabou, Teodora Biga, Laura Cazacu, Iulia  Chira, Alesia Filip, Teodora Sanislai-Ursu și Ramona Istrate, lider de grup.

Organizația gazdă a evenimentului și liderul de proiect, LoveLife Generation din Marea Britanie, este la patra ediție a acestui eveniment, desfășurat pe tematici diferite și în locații diferite. Scopul proiectului a fost experimentarea aspecetelor legate de interculturalitate și cetățenie europeană prin intermediul atelierelor de lucru. Obiectivele proiectului au fost identificate prin activitățile și workshop-urile tematice : teatru , artă, fotografie, film, muzică, dans , știri si modă. 

Profesor Ramona Istrate, liderul de grup din partea Asociației Culturale Dacidava, cu o echipă formată din elevi ai Colegiului Național Eminescu, a împărtășit din experiența sa în acest proiect:

“Acest schimb internațional de tineri a fost un exemplu al facilitării și punerii în aplicare a atitudinii proactive față de învățare. Experiența a fost unică tocmai prin atmosfera de completă implicare demonstrată de toți participanții care,  în ciuda diferențelor de vârstă sau naționalitate,  au reușit să creeze un puternic simț al unei singure comunități in care fiecare își cunoștea rolul și ca atare motivația de a realiza obiectivele grupului sau echipei să fie și mai mare. 

Ultima seară a fost o punere în scenă a creativității și originalității celor 63 de participanți, unde am creat un spectacol despre noi și pentru noi. De la modă la film și fotografie ,  totul a fost o etalare  a ingeniozității , colaborării , pasiunii și, nu în ultimul rând, a efortului depus în realizarea acelor proiecte care  ne-au făcut să devenim conștienți de adevărata valoare a afirmației   “ The sky’s the limit ”. 

Abilitățile dobândite prin intermediul acestui program sunt multiple, de la cele de comunicare într-o limbă străină până la cele specifice atelierelor de lucru unde fiecare ne-am adus contribuția. Prietenile stabilite pe parcursul celor zece zile au transformat momentul despărțirii într-un obstacol greu de depășit .  

Dezvoltându-ne ințelegerea interculturală am devenit mai deschiși, mai flexibili la varietatea culturală din jurul nostru.”    

Cezara Darie, coordonator de proiect din partea partenerului român, a declarat:

‘’Țin să mulțumesc încă o dată colegilor de la LoveLifeGeneration din Marea Britanie pentru tot sprijinul acordat, a fost un adevărat privilegiu să fim din nou parteneri într-un nou schimb internațional de tineri din seria Creativity, am învățat împreună unii de la ceilalți și nu în ultimul rând, echipei din Satu Mare, care prin prima lor participare de acest fel, a reușit să confirme prin entuziasmul și responsabilitatea lor“.

Erasmus + este programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport pentru perioada 2014-2020. Erasmus+ își propune să contribuie la îmbunătățirea nivelului competențelor prin oferirea de oportunități de mobilitate în scop educațional, de formare și activități de tineret sau sport. Mai mult, organizaţiile implicate pot dezvolta abordări noi şi inovatoare pentru învăţare şi pot coopera cu organizaţii din alte ţări şi schimba bune practici.

Bugetul total al programului Erasmus+ pentru perioada 2014 – 2020 pentru toate țările implicate este de 14.7 miliarde Euro.

Ce sunt mobilitățile pentru lucrători de tineret?

Mobilităţile sunt posibile la nivelul ţărilor participante la program şi cu ţările partenere din vecinătatea UE pentru:

- grupuri de tineri din diferite ţări care se întâlnesc pentru o perioadă scurtă de timp (5-21 de zile) pentru a participa la un program de învăţare specific educaţiei nonformale (schimb de tineri)

- tineri care fac voluntariat în diferite ţări prin Serviciul European de Voluntariat pentru perioade ce pot varia de la 2 săptămâni la 12 luni.