Ziua culturii naționale 2019

15 Ianuarie - Ziua Culturii Naționale,

sărbătorită de elevi și profesori de la Colegiul Național Mihai Eminescu

Colegiul Național Mihai Eminescu din Satu Mare a fost partener al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, împreună cu Teatrul de Nord Satu Mare, în activitățile care s-au desfășurat la Satu Mare pentru sărbătorirea Zilei Culturii Naționale, de ziua nașterii poetului național, Mihai Eminescu.

În data de 13 ianuarie, de la ora 17, în sala mare a Teatrului de Nord Satu Mare, s-a desfășurat un spectacol artistic dedicat acestei zile, cu titlul ”Tradiție și Avangardă”, avându-l ca invitat special pe maestrul Grigore Leșe.

În deschiderea spectacolului au vorbit: Robert Laszlo, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare și Felician Pop, director adjunct al Centrului.

Concept inedit în spațiul românesc și european, spectacolul ”Tradiție și Avangardă” reunește lumi muzicale diverse, frânturi de istorie și trăiri sufletești autentice. Sunt aduse împreună nestemate ale muzicii românești tradiționale, adunate, cântate și horite de Grigore Leșe, alături de lucrări consacrate din muzica universală occidentală și lucrări de inspirație folclorică scrise de compozitori români, interpretate de: Mihaela Pletea – soprană, Maria Chifu – fagot și Olga Podobinschi – pian.

În sală au fost prezenți elevi, profesori și părinți de la colegiul nostru și numeroși sătmăreni, iubitori de cultură. Manifestarea s-a desfășurat cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare.

În dimineața zilei de 15 ianuarie, la ora 10, s-au depus jerbe de flori la bustul lui Mihai Eminescu situat în fața clădirii colegiului sătmărean ce-i poartă numele.

În continuare, în holul colegiului, s-a desfășurat un moment artistic, susținut de elevi și profesori ai colegiului și de scriitori sătmăreni.

Au recitat: Vivien Szeremi, XI F, Scrisoarea a II-a și Codruța Cadar, XI E, Ca o făclie. Au interpretat: Grupul folk GALA, Odă în metru antic și Sînziana Satmari, X F, Doina.

Ziua Culturii Naționale a fost întregită, imediat după orele amiezii, începând cu ora 14, de prezența unui grup de elevi și profesori de la Colegiul Național Mihai Eminescu, la concursul organizat de Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, Darul ce ni s-a făcut prin Eminescu, desfășurat la sala de festivități a colegiului.

S-au evidențiat la ipostaze lirice:

La ipostaze muzicale, au fost premiați:

Felicitări tuturor celor care prin vers, cânt și prezență au trăit sentimente frumoase în acest 15 Ianuarie al tuturor românilor!