O nouă delegație de eminescieni la Sesiunea Regională de Selecție Toamnă 2019 a Parlamentului European al Tinerilor

O nouă delegație a Colegiului Național Mihai Eminescu, în perioada 1-3 noiembrie  2019, a participat la Sesiunea Regională de Selecție Toamnă Transilvania 2019 a Parlamentului European al Tinerilor / European Youth Parliament (EYP). Această sesiune s-a desfășurat la Bușteni. 

Parlamentul European al Tinerilor este o simulare a prezentării rezoluțiilor în Parlamentul European, creând un context în care tinerii europeni învață despre cum funcționează luarea deciziilor în Uniunea Europeană și găsesc soluții la diverse probleme dezbătute.

Echipa de eminescieni, formată din 11 elevi și coordonată de către doamna profesor Nicoleta Cherecheș, director adjunct la Colegiul Național Mihai Eminescu din Satu Mare, a reprezentat județul Satu Mare în sesiunea regională din această toamnă. Elevii, însoțiți de doamna profesor Romina Tuns, sunt din clasele a X-a: Ana Cristina Ardelean - ambasador; Laura Teodora Cazacu – muzician; Teodora Ioana Biga, Iulia Chira, Luca Andrei Culcean, Mihai Constantin Demian, Andra Lăcrimioara Iura, Raul Rus, Teodora Ioana Sabou, Armand Marian Ștef, Ștefania Ioana Tupiță - membri. 

Delegația sătmăreană, în această sesiune, a constituit Comitetul European, Parliament Committe on Civil Liberties, Justice and Home Affairs (LIBE ) și au realizat o rezoluție pe tema Divine Intervention,  despre conflicte și tensiuni religioase în Uniunea Europeană. 

În prima zi, delegația a pregătit pentru proba village un moment special, interpretând un dans popular din zona Codru, sub coordonarea instructorului coregraf Marian Sima și prezentând un stand cu produse tradiționale, moment care a fost apreciat pentru profesionalismul interpretării și reprezentării zonei noastre folclorice. Inedit este faptul că organizatorii au mulțumit în plen delegației eminesciene pentru originalitatea, autenticitatea și rafinamentul prezentării costumelor populare și a zonei etnografice alese, reprezentativă pentru județul Satu Mare.

În a doua zi, Committee  Work-ul s-a desfășurat extrem de bine, membrii delegației demonstrând spiritul de echipă în toate acțiunile lor și responsabilitatea cu care au dezbătut tema primită. În seara acelei zile, muziciana delegației a prezentat o melodie clasică  acompaniată la chitară, realizând un moment artistic inedit. 

La proba finală de General Assembly, delegația din Satu Mare s-a remarcat prin faptul că fiecare membru a avut o intervenție pentru susținerea rezoluției prezentate și a obținut voturile pentru a fi acceptată.

Eminescienii au intrat în competiție cu delegații din șapte județe participante printre care amintim delegațiile din Arad, Sibiu, Brașov, Constanța, București. Membrii delegațiilor sunt selectați din licee reprezentative pentru județele din care fac parte.

Detalii cu referire la desfășurarea Sesiunii Regionale de Selecție Toamnă 2019 din noiembrie, de la Bușteni, se regăsesc și la adresa URL http://www.eypromania.eu/index.html