Șefii de promoție ai colegiului,

la finalul anului școlar 2019-2020

Anul școlar 2019-2020 s-a încheiat într-un mod neobișnuit. Tradiționalele festivități de absolvire a claselor a VIII-a și a XII-a s-au restrâns la ore de dirigenție finale, desfășurate prin reunirea virtuală a absolvenților cu diriginții claselor. Pe de altă parte, generația 2020 a marcat un record prin numărul de șefi de promoție și prin performanța lor. Cei 11 șefi de promoție au finalizat ciclul gimnazial sau liceal cu media generală 10. În lipsa momentelor festive publice, mesajele lor sunt transmise în scris. Gândurile lor pot fi repere pentru alți tineri, care își caută un drum de succes.

David Alex , clasa a VIII-a                                                           

Le mulțumesc cadrelor didactice și părinților pentru că în acești patru ani m-au îndrumat și m-au ajutat să îmi aleg propriul drum, iar colegilor pentru amintirile frumoase create.

Pe parcursul gimanziului petrecut in această școală, am legat multe prietenii ce sper că nu se vor dizolva. Îmi doresc ca formula în care ne-am aflat până acum să nu se schimbe si să rămânem uniți. Și acum îmi aduc aminte cum pășeam, alături de foștii elevi ai doamnei diriginte în curtea școlii, îndreptându-ne spre noua sală de clasă. La început a fost mai dificil, dar amabilitatea profesorilor ne-a ajutat să ne acomodăm cu schimbările și să îi îndrăgim, fiindu-ne prieteni.

Sunt recunoscător tuturor care au contribuit reușitei mele în a deveni șef de promoție și îmi doresc ca generațiile următoare să ne calce pe urme, aducând prestigiu colegiului și să încerce să fie mai buni ca noi.

De-a lungul gimnaziului, am participat la numeroase concursuri, printre care: Concursul Interjudețean de Matematică Prin Labirintul Matematicii – 2019 (Premiul I) , 2018 (Premiul II); Concursul Interjudețean de Matematică Tinere Speranțe- Proba pe Echipe – 2019 (Premiul II), 2018 (Premiul I);  Concursul Național de Chimie Raluca Ripan – 2019 (Mențiune Specială); Concursul Interjudețean de Matematică Teodor Topan – 2019 (Mențiune), 2018 (Mențiune), 2017 (Mențiune).

Dragoș Matei, clasa a   VIII-a    

Acum aproape 30 de ani, unul dintre părinţii mei rostea discursul de șef de promoție în fața profesorilor, a colegilor și  a tuturor părinților. Astăzi, sunt mândru și onorat să continui tradiţia familiei mele și să mă număr printre cei șase șefi de promoție ai clasei a VIII-a.

Le mulţumesc părinților mei, care mi-au fost mereu alături, domnilor profesori, cărora le datorăm o parte importantă din formarea noastră ca oameni. Le mulţumesc că nu au lăsat întrebările noastre fără răspuns, le mulţumesc pentru sfaturile oferite şi pentru afecţiunea cu care ne-au călăuzit paşii. Totodată le mulţumesc și colegilor mei, pe care îi felicit pentru performanţele obţinute şi cărora le spun că a fost o mare onoare competiția alături de ei. Datorită tuturor, am devenit şi eu mai bun.

,,Marile realizări sunt atinse nu prin putere, ci prin perseverență’’-Samuel Johnson

Lohan Larisa, clasa a VIII-a                                                                      

De la fetița care eram acum patru ani, încercând să-mi fac loc printre cei care erau pe atunci uriașii clasei a VIII-a, am ajuns astăzi, la finalul a patru ani de gimnaziu, patru ani de cunoaștere.

Probabil că nu puteam face parte dintr-o clasă mai bună. Pentru mine este o onoare să fiu elevă a Colegiului Național Mihai Eminescu și îmi este dificil să găsesc cuvintele cele mai potrivite pentru a le mulțumi domnilor profesori care m-au învățat să îndrăgesc și să descopăr fiecare materie în parte. Dincolo de cazul substantivelor și de pătratele perfecte, dincolo de ceea ce a însemnat școala, în sensul strict al cuvântului, am mai învățat și ce înseamnă colegialitatea, speranța, curajul și prietenia.

Consider că faptul de a studia în gimnaziu la acest colegiu de prestigiu mi-a oferit privilegiul de a obține premii la concursuri și olimpiade școlare de matematică (Grigore Moisil, Argument, Prin labirintul matematicii), de fizică (TopFiz), de limba și literatura română, engleză, biologie și chimie, obținând multiple calificări la etapele naționale ale Olimpiadelor de fizică și chimie.

Știu că acesta nu este finalul, ci abia începutul. Este începutul unei noi aventuri, al unui nou drum  încă plin de mistere, liceul. Pentru tot ce a fost atât de frumos, tuturor le spun un sincer MULȚUMESC.

Mateian Andrei Ilie, clasa a VIII- a

Pentru mine, să fiu șef de promoție, este o realizare deosebită, fiind reflexia muncii depuse în timpul acestor patru ani.

Aștept cu nerăbdare etapa liceului când va trebui să decidem ce e important pentru viitoarele noastre cariere.

Le  mulțumesc profesorilor noștri pentru eforturile neobosite de a ne deschide orizonturile academice, părinților pentru susținerea noastră necondiționată și colegilor mei, cu care am reușit să realizăm un colectiv deosebit, copilăros, dar totodată disciplinat și performant.

Dintre premiile obținute în acești ani de gimnaziu, menționez: Premiul III – pe echipe- la Olimpiada Națională de Creativitate Științifică – juniori, desfășurată la Suceava în 2019, Premiul I la Concursul Județean de Matematică Ioan Chindriș din 2018, Premiul II – Concursul Interjudețean de matematică Tinere Speranțe, Baia Mare, 2019, Premiul III – Concursul Național de Fizică PHI, 2018, Mențiune la Concursul Interjudețean de matematică Prin Labirintul Matematicii, Baia Mare, edițiile 2018 și 2019, Mențiune la Concursul Interjudețean de matematică Dumitru Țiganetea, Dej, edițiile 2017 și 2018, Mențiune la Olimpiada de Lingvistică Solomon Marcus, etapa județeană, 2018.

Mateș Andra, clasa a VIII-a                                        

Anii de gimnaziu au fost frumoși, am avut parte de profesori excepționali și de o concurență puternică în clasă care m-a motivat mereu să țintesc mai sus! Probabil că aceasta este cheia succesului.

Pe parcursul celor patru ani de gimnaziu am participat la foarte multe concursuri și olimpiade școlare, îndeosebi de matematică,  obținând rezultate frumoase. Îmi amintesc că  în clasa a V-a am obținut Premiul al III-lea la Olimpiada Județeană de Matematică și Mențiune în clasa a VI-a, Premiul al II-lea la concursul on- line PHI de fizică, etapa națională, Mențiune la etapa județeană a Olimpiadei de Limba si Literatura Română în clasa a VII- a și multe altele.

Ne aflăm acum într-un moment important al vieții noastre, moment care face trecerea spre o altă etapă.  Am reușit să finalizăm cu bine examenele de admitere, chiar dacă ultimele luni am învățat doar de acasă.

Mă bucur că am avut oportunitatea să studiez la acest colegiu pe parcursul anilor de gimnaziu și îmi doresc ca și din septembrie să îmi continui studiile tot în cadrul acestui liceu. 

Mulțumesc tuturor dascălilor pentru susținere și îndrumare!

Sârbu Laura, clasa a VIII-a                                                                         

Vă mulțumesc tuturor oamenilor mari pentru sprijinul și încrederea pe care mi le-ați oferit pe parcursul acestor patru ani minunați. Titulatura de șefă de promoție e un privilegiu pentru mine, venind ca o recunosaștere a  rezultatelor obținute de a lungul perioadei petrecute  la Colegiul Național Mihai Eminescu. Trebuie să recunosc că nu a fost mereu usor, însă în ciuda dificultăților întâmpinate, am reușit mereu prin ambițiile proprii să realizez ce mi- am propus . Pentru mine concursurile școlare au fost mereu o pasiune ce mi -au adus nenumărate rezultate, atât în domeniul matematicii, cât și al fizicii: Diploma de Onoare la Olimpiada Națională de Fizică, Medalie de bronz la Olimpiada Națională de Fizică, Medalii de aur, argint și bronz la Concursul Național de fizică PHI, locurile întâi si al treilea la Concursul Interjudețean de fizică Topfiz, locul întâi la Concursul Interjudețean de matematică Grigore Moisil , locul întâi la proba pe echipe  a Concursului Interjudețean de matematică Tinere speranțe, locul al doilea la Concursul Interjudețean de matematică Prin labirintul matematicii, locul întâi la Concursul de matematică Ioan Chindriș.

Mi-ar plăcea să retrăiesc  momentele minunate din anii de gimnaziu, emoțiile testelor și ale olimpiadelor... În  ciuda dorințelor mele , viața merge mai departe, deschizându-mi o pagină nouă spre un nou început, păstrând doar fotografiile și amintirile care îmi vor rămâne mereu in suflet.

Așa cum a spus odată Less Brown, trebuie să țintim spre lună, iar dacă nu vom reuși măcar vom fi printre stele. Eu mi-am însușit aceste vorbe care împreună cu ambiția și perseverența, m-au transformat în eleva care sunt azi, o șefă de promoție pregătită să pășească spre un nou capitol al vieții sale.

Ardelean Andrei, clasa a XII-a B

Viața de licean s-a învârtit în jurul celei mai mari pasiuni ale mele: fizica. Am iubit această materie de la început până la final și am format o legătură specială cu domnul profesor de fizică, Viorel Solschi, dar și cu alți profesori care mi-au fost alături și m-au ajutat. Doresc pe această cale să le mulțumesc: D-lui. Prof Viorel Solschi, D-nei. Prof. Camelia Rațiu, D-nei. Prof. Bianca Domuț, D-lui. Prof. Gyorgy Varga și, nu în ultimul rând, d-nei diriginte Carmen Bratosin şi multor altora.

Pentru mine, drumul concursurilor nu a fost deloc ușor. A trebuit să construiesc cu răbdare rezultatele bune, ele nu au venit de la început. Am debutat cu o  Medalie de Bronz la Fizică în clasa a IX-a (locul 36) am continuat cu una de Argint în clasa a X-a (locul 16) și cel mai bun rezultat l-am avut în clasa a XI-a: locul 6 pe țară, Medalie de Aur, și, cel mai important, o Mențiune MEC, care mi-a asigurat un loc la Facultatea de Medicină din București. 

De asemenea, mai am două rezultate importante de care îmi voi aduce aminte cu drag: câștigarea Concursului Internațional de Fizică și Chimie „Schwartz” de la Oradea (11 Noiembrie 2017-clasa a X-a), premiu care a constat într-un stagiu de pregătire la Laboratorul de Optică Cuantică din cadrul Institutului de Cercetare „Max Planck” din Munchen, Germania și obținerea locului 5 pe țară și a unei Mențiuni MEC ca parte a unei echipe formate din trei persoane (alături de doi colegi de bancă și prieteni: Andrei Măgureanu și George Rîpan) la Olimpiada Națională de Creativitate Științifică, la finalul clasei a XI-a.

Poate lucrul pe care nu îl voi uita niciodată din experiența Olimpiadelor este cum am reușit să cultivăm în interiorul lotului de fizică din Satu Mare un spirit de echipă, familie și prietenie. Drept urmare, Olimpiada de Fizică și perioada de pregătire (ambele petrecute alături de colegii de lot) au fost ceva special, și vor rămâne mereu în sufletul meu.

Dar toate acestea nu erau posibile dacă nu aș fi făcut și altceva în timpul acesta. Sunt un fan înrăit al fotbalului (dar și al altor sporturi) și al filmelor artistice. De asemenea, muzica este o parte indispensabilă din viața mea, și o mare pasiune. Cânt la pian de mult timp și, drept urmare, ador muzica clasică, dar și alte genuri. Pe parcursul clasei a XII-a, în momentele de cumpănă, m-a ajutat muzica trupei mele preferate: Oasis. Ieșirile, petrecerile și excursiile alături de colegi și prieteni au fost, de asemenea, frumoase și de neuitat.

Experiența mea din liceu a fost specială și nu aș schimba nimic. Consider că liceul meu, CNME, a fost locul perfect unde să îmi petrec adolescența și îi voi rămâne veșnic recunoscător.

Gândurile mele se îndreaptă acum spre viitorii eminescieni cărora le transmit că: Visele nu sunt cele pe care le visezi în timp ce dormi, ci cele care nu te lasă să dormi. (Cristiano Ronaldo) 

Chereji Iulia Maria, clasa a XII-a B

În vara anului 2012  încheiasem ciclul primar la Școala Generală Grigore Moisil  și , în urma testării de la Colegiul Național Mihai Eminescu, stabilisem cu familia că îmi voi continua studiile la această școală. Recunosc că primii pași i-am făcut oarecum cu frică, dar integrarea a fost mult mai ușoară decât ne-am așteptat . Aici am aflat repede că  succesul,  poate fi definit printr-o ecuatie, așa cum afirma Einstein : „Dacă A reprezintă succesul în viață, atunci A este egal cu x plus y plus z. Munca reprezintă x; y înseamnă joaca; iar z - să știi să-ți ții gura.“

Pentru variabila X – munca -  mă îndrept spre  stimații  domni profesori, draga noastră doamnă dirigintă, care au reușit în toți acești ani „ magna cumm laude “ să ne insufle dorința de a fi oameni de valoare şi nu neapărat de succes,  prin muncă . Cu dânșii prin preajmă ne-a fost mult mai ușor să muncim. Am muncit împreună, am râs împreună, am fost mândri împreună, și pentru asta vă mulțumim!

Pentru variabila Y – joaca - trebuie să îmi îndrept gândurile spre colegii mei. Am început în clasa a IX-a un joc de puzzle care s-a dovedit a fi destul de dificil. Fiecare eram o piesă importantă în acest joc, căutându-ne locul potrivit. Jocul era cu atât mai greu cu cât piesele păreau asemănătoare și totuși atât de diferite. Ne-au trebuit patru ani să desăvârșim totul și iată-ne acum cu jocul încheiat. Nu ne-am imaginat niciodată un asemenea final, dar trebuie să vedem partea plină a paharului, realizând că „stelele nu pot străluci fără întuneric“! 

Pentru Z trebuie să recunosc, precum Aristotel, că, „Am avut o familie iubitoare şi în această privinţă am fost norocoasă, pentru că acest lucru m-a salvat de la unele tentaţii” . Multumesc si vă iubesc mult, dragi părinți!

În toți acești ani am participat la numeroase concursuri școlare și extrașcolare, iar dintre rezultatele obținute amintesc calificările la etapele naționale de Matematică și de Dezbatere, Argumentare și Gândire critică în clasele a IX-a și a X-a. În ceea ce privește activitatea extrașcolară,  am fost finalistă la Campionatul Național de  Clase Dans Sportiv în anii 2015, 2016, 2017, 2018.

Mă despart acum de liceu și de adolescență și chiar dacă această despărțire nu e cea la care am visat mi-am propus să nu aștept să treacă furtuna, ci să dansez în ploaie !!! Pășesc cu încredere în  această nouă și mare lume care mă așteaptă , fiind sigură că „nimeni nu-mi poate lua educația, experiența și amintirile”.  Îmi doresc ca după următorii ani de studiu să fiu la fel de împlinită ca acum , la fel de sigură că drumul pe care l-am urmat era al meu. Iar pentru urmașii mei eminescieni, vreau ca ei să știe că:  Nu am visat niciodată la succes, am  muncit pentru el, așa cum spunea și (Estee Lauder).

Opre Mihnea David, clasa a XII-a B

În primii ani de liceu am participat la Olimpiada Națională de Biologie și  de Fizică. Mai apoi, am prezentat diverse lucrări  la Congresele Internaționale de Matematică  la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea din Padova, Italia și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, acumulând experiență  și prin activități extracurriculare, precum dansul sportiv, tenisul și echitația.

               Începusem clasa a V-a la Colegiul Național Mihai Eminescu plin de speranță, iar după opt ani comprimabili într-o clipă, îl absolv tot plin de speranță,  dar, de data aceasta,  gândul meu se îndreaptă spre  o altă etapă a vieții.  Acești ani formatori au trecut mult prea repede, la început eram  niste copii curioși, iar acum la final,  suntem  adulți în toata firea.  Drumul  ca elev eminescian nu a fost ușor, dar este o cale pe care aș relua-o  în orice moment al vieții mele de la început, dacă timpul ar fi reversibil.  Dar, din păcate, rămânem doar cu amintirile. Spre alinarea noastră, acestea nu sunt puține, datorită unor colegi speciali care au făcut ca acești ani să fie mai frumoși, formând prietenii pe viață. 

Cu toții vrem să le mulțumim domnilor  profesori, fiecare având  un loc special în inimile noastre. Dumnealor m-au determinat să îndrăgesc toate materiile, dar am ales științele exacte, pe viitor  dorind să urmez Facultatea de Medicină. Alegerea  acestui drum este aproape în totalitate influențată de  studiul  la colegiul nostru, un colegiu pe care i-aș îndemna pe cei mai mici decât mine sa îl urmeze cu mult curaj. Și mai mult decât atât, îi sfătuiesc pe toți colegii mai mici să studieze, să citească, să nu regrete la  final că s-ar fi putut strădui mai mult, mesajul meu pentru ei fiind: Dați tot ce e mai bun în voi, pentru nu a avea regrete, ci doar amintiri!

Pop Bogdan Ioan, clasa a XII-a B

Anii de liceu reprezintă pentru orice tânăr o perioadă de neuitat. Pentru mine, participarea la Olimpiada Națională de Fizică, în clasa a IX-a, a fost prima dintre cele mai intense experiențe din viața de licean. De asemenea, formarea pe tărâmul științelor exacte se datorează participării mele în cadrul echipei de robotică Perpetuum mobile a liceului (în perioada 2017-2020) și la Congresele Internaționale de Matematică din România și Italia (2017-2019)

Absolvirea școlii cu titlul de șef de promoție la cel mai prestigios liceu din oraș, este o deosebită onoare pentru mine. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără ajutorul și susținerea profesorilor, a părinților și a doamnei diriginte, cărora le sunt profund recunoscător.

Mesajul meu către liceenii eminescieni este că: Imaginația este singura ta limită și singura diferență dintre un om comun și unul extraordinar. 

Roman Ioana, clasa a XII-a B                                                 

Nu am crezut niciodată că vom termina liceul în această manieră. Încă de la începutul clasei a IX-a mă imaginam în locul colegilor mai mari și mă gândeam la propria festivitate, îmi concepeam în minte frânturi dintr-un viitor discurs de șef de promoție, care, desigur, nu a mai ajuns să fie scris. Cu toate acestea, nu pot decât să mă uit înapoi cu recunoștință și o oarecare nostalgie la toate amintirile adunate pe parcursul acestor ani... și care nu sunt puține ... plecând de la excursiile organizate cu doamna dirigintă, continuând cu toate conferințele sau manifestările culturale, până la majoratele din clasa a XII-a... Știu că toate acestea o să fie doar niște povești într-o bună zi și că pozele noastre o să fie doar niște fotografii îngălbenite de vreme. Dar în acele clipe, toate aceste momente erau trăirile noastre. Toate acestea se întâmplau. Iar în acele momente, eram infiniți.

Din realizările mele mai importante în acești ani de școală, menționez faptul că am participat la șase ediții consecutive ale Olimpiadei Naționale de Matematică, unde am obținut trei medalii de bronz și una de argint, iar în anul 2018 m-am calificat în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională a Fetelor, iar în iulie 2019, am reprezentat România la Global Young Leaders Conference în SUA.  

Din toamnă, voi studia Matematică la Universitatea Oxford din Anglia. Urmând această facultate de prestigiu mondial, voi avea șansa de a-mi atinge potențialul maxim și de a-mi îmbogăți experiențele personale, profesionale, dar și culturale. Sunt convinsă că voi reprezenta România și județul nostru cu succes la cel mai înalt nivel.

Mesajul meu pentru cei mai tineri este: „În drumul tău spre succes, urmează cărarea nebătută, în locul celor deja cunoscute şi general acceptate.”  –  John D. Rockefeller