Bicentenarul nașterii lui Petru Bran

Bicentenarul nașterii lui Petru Bran – primul profesor de limba română din Satu Mare

          Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare cu Cenaclul Cronograf, și în parteneriat cu Colegiul Național ,,Mihai Eminescu’’ Satu Mare și Colegiul Național „Doamna Stanca”, organizează joi 21 ianuarie 2021, o serie de activități culturale cu prilejul bicentenarului nașterii protopopului greco- catolic Petru Bran – primul profesor de limba română din Satu Mare.

În program:

Pelerinaj pe urmele cărturarului

Figura proeminentă a preotului greco-catolic Petru Bran este legată de începuturile învăţământului sătmărean în limba română. Petru Bran s-a născut la 21  ianuarie 1821 în Tohat (actualmente localitate componenetă a orașului Ulmeni, jud. Maramureș), într-o străveche familie de preoţi. 

După o scurtă perioadă în care este paroh - protopop la Craidorolţ, în anul 1857 episcopul Ion Alexi îl aduce la Satu Mare în locul lui Ioan Gulovici, preot rutean care ajunge canonic la episcopia din Gherla. Moştenirea lăsată de Gulovici a fost una dezastruoasă, acesta nici măcar nu vorbea limba română. Trecând prin dificultăţi de neimaginat, Petru Bran înfiinţează prima catedră de limba română în cadrul Gimnaziului Catolic Regal, la 12 octombrie 1859 şi pune bazele unei Societăţi de lectură a elevilor români din Satu Mare. În 1874 tipăreşte volumul „Mărgăritare seu sentintie poetice”, prima carte în limba română tipărită pe melagurile sătmărene. Biblioteca românească sporeşte pe an ce trece, Societatea de lectură fiind un loc în care se învăţau poezii şi cântece româneşti. Dar viaţa ei nu a fost prea lungă pentru că în 1875, biblioteca este vandalizată şi cartea românească dispare din şcoală pentru mulţi ani. Activitatea literară a lui Petru Bran este destul de consistentă, vreme de două decenii - între anii 1850- 1870 - numele său apare în diverse publicaţii, îndeosebi în „Foaie pentru  minte, inimă şi literatură” din Braşov şi „Sionul Românesc” din Viena.