Ziua Culturii Naționale 2021
ACTIVITAȚI DEDICATE ZILEI CULTURII NAȚIONALE
LA COLEGIUL NAȚIONAL „MIHAI EMINESCU” SATU MARE
15 Ianuarie 2021 - Ziua Culturii Naționale, sărbătorită de elevii și profesorii Colegiului Național „Mihai Eminescu” Satu Mare
Ziua Culturii Naționale are semnificații deosebite pentru profesorii și elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” Satu Mare. Au trecut 171 de ani de la nașterea patronului spiritual al colegiului, Mihai Eminescu, poetul nostru național (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889).
Ca în fiecare an, ziua de 15 ianuarie, este sărbătorită de elevii și profesorii Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare. În acest an, avem onoarea de a fi parteneri instituționali în desfășurarea unor manifestări cu care vom marca evenimentul, ai Primăriei Municipiului Satu Mare, ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, în activități deosebite, care se vor desfășura la Satu Mare, pentru sărbătorirea Zilei Culturii Naționale, de ziua nașterii poetului național, Mihai Eminescu.
În săptămâna 11-15 ianuarie 2021 se vor derula activitățile din cadrul Proiectului online, al catedrei de limba și literatura română, ”Exercițiu de admirație”, dedicat poetului Mihai Eminescu. Proiectul cultural este conceput amplu, pe mai multe secțiuni de participare, finalizându-se printr-un concurs cu premii şi diplome.
Proiectul ”Exercițiu de admirație”, inițiat pentru prima dată, de către catedra de limba și literatura română a Colegiului Național „Mihai Eminescu” Satu Mare, presupune activități individuale, de echipă, muncã pe ateliere de creație, analiză și documentare lingvistică, care se vor derula pe parcursul primei săptămâni de școală a noului an.
EXERCIȚIU DE ADMIRAȚIE
CONCURS DEDICAT POETULUI NAȚIONAL, MIHAI EMINESCU, LA 171 DE ANI DE LA NAȘTERE
ACTIVITĂȚI ONLINE PROPUSE:
ATELIERE DE CREAȚIE – săptămâna 11 -15 ianuarie 2021
1. EPISTOLAR – atelierul propune realizarea unor scrisori de diverse tipuri adresate Poetului (familiale, amicale, de dragoste) folosind stilul, clișeele, retorica specifică epocii romantice. Scrisoarea va fi redactată olograf/ de mână și va avea minim 200 de cuvinte;
2. ARCHAEUS – atelierul urmărește relectura creativă a unor teme și idei ale prozei și poeziei eminesciene prin creații originale în cele două domenii, poezie și proză; în poezie un grupaj de minim două poezii, iar în proză, un text de minimum 400 de cuvinte;
3. RIME ALEGORICE – atelierul este destinat claselor de gimnaziu și propune jocul cu rime din poezia eminesciană, în vederea alcătuirii de catrene. Acestea vor valorifica teme și motive specifice poeziei autorului;
4. SINCRETISM – atelierul propune crearea de clipuri în care textul, imaginea, muzica să se îmbine armonios. De asemenea, în această secțiune sunt incluse și clipurile muzicale pe versuri scrise de Mihai Eminescu;
5. COPERȚI DE SUFLET – atelierul vizează realizarea unor ilustrații de copertă originale, pentru un volum de versuri eminesciene.
JURIZARE:
Produsele /creațiile realizate pe parcursul acestor zile vor fi selectate de către profesorii de specialitate (limba și literatura română, educație plastică, educație muzicală), jurizate și premiate.
Joi, 14 ianuarie 2021, începând cu ora 17, va avea loc o manifestare specială, de suflet, în care sunetul, imaginea, lumina și versurile ne vor purta în universul eminescian. Spectacolul de imagini și sunet se va organiza de către Primăria Municipiului Satu Mare, în parteneriat cu Colegiul Național „Mihai Eminescu” Satu Mare. Pe clădirea Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare va fi realizată o proiecție tematică. Culorile drapelului național, chipul poetului, versurile sale în interpretarea elevilor colegiului, muzica și imaginile proiectate, dorim să reprezinte mesajul nostru de suflet de ”reaprindere a flăcării culturii” .
În ziua de 15 ianuarie 2021, la ora 11.30, se vor depune jerbe de flori la bustul lui Mihai Eminescu, situat în fața clădirii colegiului sătmărean, care îi poartă numele.
Cultura o făurim zi de zi, învățând, citind, vizitând un muzeu, admirând o pictură, prețuind valorile culturii și civilizației, patrimoniul nostru cultural. Cultura rămâne cea mai prețioasă moștenire socială, culturală, pe care o lăsăm copiilor noștri, generație după generație. Fie ca și în acest an, într-un context mai special, flacăra vie a spiritului cultural și energiile creatoare să motiveze și să inspire generația contemporană.
prof. dr. Natalia Boloş,
Directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” Satu Mare