BRobo-Team pe podium la două demo-uri de robotică organizate în cadrul competiției First Tech Challenge

Despre concurs

Organizatori ai celei mai mari competiții de robotică din România, Nație prin Educație, este o forță activă în domeniul roboticii și a educației STEM, care pledează pentru ”Învățarea prin acțiune”, susținând și investind în acei elevii și echipele lor care sunt dispuși să îmbrățișeze meseriile specifice viitorului, respectiv erei digitale.

BRD First Tech este Challenge competiția de robotică, care, din 2016 antrenează un număr tot mai mare de elevi, profesori și voluntari. FIRST® Tech Challenge este un program dedicat elevilor care își propune sa le ofere o experiența unica și stimulantă. În fiecare an, echipele participa la un nou joc unde proiectează, construiesc, testează și programează roboți autonomi și conduși de operatori care trebuie sa îndeplinească o serie de sarcini.

Despre echipă

BRobo-Team, prima echipă de robotică din Satu Mare, a participat pentru prima data la această competiție în sezonul 2, 2017-2018.     

În fiecare an componența echipei se schimbă. Promotorul acestei echipe, mentorul prof. Horea Adrian Jurge, a reunit cei mai buni elevi de la patru licee/colegii sătmărene, conștient fiind, în urma experienței anterioare, că o echipă performantă are nevoie de membrii pricepuți în diferite domenii, respectiv electromecanică, informatică/programare, marketing, promovare și relații cu publicul/ comunicare, cât și fundraising.

Astfel, a apărut stupul nostru, B-RoboTeam! Diversitatea e unul din lucrurile cu care ne mândrim ca și echipă. Având elevi la 4 licee din Satu Mare, adică la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „Doamna Stanca”, Liceul Teoretic German „Johann Etinger” și Liceul Tehnologic „I. C. Brătianu”, echipa dă dovadă de o uniune surprinzătoare, având în vedere mediile diferite de proveniență.

Din sezonul 2, până în prezent, pasiunea, dedicarea, perseverența și implicarea membrilor echipei au fost apreciate și premiate în cadrul competiție, echipa obținând locul III la secțiunea Design Award (sezonul 3), Locul II Motivate Award (sezonul 4), Locul I Connect Award (sezonul 5) la etapa Regională, participând și la cea națională.

Sezonul 7, 2022-2023 POWERPLAYSM presented by Raytheon Technologies

În fiecare sezon, tema competiției se schimbă. Meciurile sunt jucate într-un Teren de Joc inițial aranjat. Două Alianțe - una "Roșie" și una "Albastră", compusă din câte două Echipe - concurează în fiecare meci. În perioada autonomă, cu ajutorulcamerei, robotul trebuiesă detecteze tag-urile April care sunt puse pe Signal Sleeve-ul făcut de noi. Strategia in perioada autonoma este de a plasa cât mai multe conuri pe cel mai apropiat High Junction de stack-ul cu conuri.Elementele de joc, conurile sunt plasate de către un Human Player în teren sau în stack-uri de câte 5, pe lateralele terenului. Roboții pot lua conuri din ambele locații și să le plaseze pe ground junction, low junction, medium junction respectiv high junction. Un beacon plasat pe un junction, securizează punctele de pe el respectiv junction-ul în sine, primind culoarea alianței. Alianța cu cele mai multe puncte câștigă. Scopul jocului este acela de a atinge un Scor mai mare decât Alianța opusă.

Pentru a partcipa la competiția FTC, echipa avut misiunea de a construi și face funcțional un robot care să îndeplinească aceste sarcini, să implementeze o campanie outreach, cu și pentru comunitate, să participe la cel puțin două demo-uri, etapa regională și națională, toate acestea dintr-un buget propriu. Atragerea sponsorilor a fost un demers esențial, dar finalizat cu brio, s-a demonstrat astfel că sătmărenii apreciază performanța și investesc în tineri talentați și inteligenți.

Participarea la demo-uri etapă eliminatorie în vederea participării la etapa regională, este o ocazie de a testa robotul, abilitățile driverilor, de a lega prietenii și face alianțe.

BRobo-Team a participat la  PHOENIX DEMO 2nd edition în perioada 9-11.12 2022, desfășurat la Cluj Napoca. La acest demo oficial, au participat 17 echipe. După 6 meciuri de calificare, am ajuns să jucăm în semifinale, în alianță cu echipa RaSky și AbsoTech, impotriva echipelor Star Tech, Decebal  și Pheonix. Alianța din care am făcut parte a câștigat finala.

La al doilea demo de la Dej au participat 17 echipe, BRobo-Team a obținut Second Place Alliance First Pick la Esentza-Vectron Winter Demo, în perioada  27-29 ianuarie 2023. Am jucat în finală alături de Abso Tech contra echipelor Decebal Tech și Dark Energy.

Urmează etapa Regională și cea Națională a competiției care se vor desfășura la București în perioada 13-19 februarie 2023, respectiv 11-13 martie 2023.

An de an, sătmărenii au reprezentat un factor decisiv pentru rezultatele echipei. Fie că BRobo-Team a câștigat Connect Award-ul pe baza interacțiunilor și activităților organizate cu și pentru comunitatea locală, fie că au fost susținuți de antreprenori locali prin donații și sponsorizări. Cu ajutorul vostru echipa ajuns până aici și va merge mai departe bucurându-se de același sprijin și susținere! A încuraja tânăra generație să evolueze, să obțină performanță, să învețe și să se dezvolte, ar trebui să fie dezideratul tuturor! Mult succes BRobo-Team!