Congresul elevilor MATh.en.JEANS

Vă prezentăm echipa elevilor eminescieni participanţi la Congresul elevilor MATh.en.JEANS, desfăşurat în perioada 2-3 mai la Universitatea din Montpellier, Franţa:

·        Fanea Adrian şi Boitor-Socolan Niculae, din clasa a VII-a, cu un studiu al proprietăţilor formelor obţinute prin juxtapunerea de pătrate;

·        Arteni Mihai, din clasa a VIII-a, cu un studiu al problemelor pavării planului;

·        David Miruna şi Braica Rareş, din clasa a VIII-a, cu studiul unor probleme de acoperire a suprafeţelor poliedrelor regulate;

·        Sere Claudia, care a studiat, împreună cu alţi doi colegi din clasa a VII-a, modalităţile de secţionare a unor tipuri de figuri geometrice în două sau mai multe forme identice;

·        Ploscar Alex şi Turdeanu Daniel, din clasa a XI-a, cu o temă de cercetare legată de calculul probabilităţii de a construi triunghiuri cu laturile în domenii date.

Temele de cercetare abordate de elevii eminescieni au fost propuse de cercetătorii Jean-Paul Delahaye şi Serge Dumont, colaboratori ai Asociaţiei MATh.en.JEANS.

Cei 500 de elevi participanţi la Congres au prezentat rezultatele cercetărilor desfăşurate în acest an şcolar, atât în plenul Congresului, pe secţiuni, cât şi în Forumul Congresului.

Echipa Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", coordonată de dr. Daly Marciuc, profesor de matematică, s-a bucurat de întâlnirea şi interacţiunea cu elevii din şcolile partenere: Institute Emanuel d'Alzon din Nîmes, Franţa, şi Institute Bellevue din Ales, Franţa.

A fost o experienţă modelatoare benefică pentru elevii participanţi, cei care vor avea misiunea de a prelua ştafeta de la cercetătorii de azi şi de a descoperi, inova şi construi, cu responsabilitate, viitorul.

Mulţumiri organizatorilor din cadrul Universităţii Montpellier şi Asociaţiei MATh.en.JEANS. Mulţumiri părinţilor care i-au susţinut pe elevii participanţi şi cadrelor didactice care i-au însoţit pe elevi: dr. Daly Marciuc, profesor de matematică şi d-na Nicoleta Sandor, profesor de informatică.

Mulţumim de asemenea sponsorilor: dl. Alin Vădan, fondator al Square Ventures, şi Asociaţiei MATh.en.JEANS din Franţa.