O ACTIVITATE DEVENITĂ TRADIȚIE, OMAGIEREA VETERANILOR DE RĂZBOI

Vineri, 26.04.2024, profesori și elevi eminescieni au participat la manifestările dedicate ZILEI VETERANILOR DE RĂZBOI. 

A devenit o tradiție, ca în fiecare an, în semn de recunoștință și omagiu să participăm la manifestările omagiale și de comemorare organizate. 

Este și o datorie morală, civicā, patriotică, față de ostașii Armatei Române. Istoria centenarā a liceului nostru demonstrează acest lucru, fiind prima instituție de învățământ secundar, românesc ce își deschidea primul an de învățământ, în octombrie 1919, și, ca urmare, a aportului adus de militari români, unii dintre aceștia, continuându-și activitatea, după război, în Liceul de Stat “Mihail Eminescu”, din Satu Mare, sau revenind ca și profesori ai acestei școli și dupā încheierea războiului.

Nu există familie, care, prin strămoșii acesteia, să nu își fi adus contribuția și chiar jertfa supremă pentru apărarea unor valori și lucruri dragi: familia, vatra părintească, ogorul, patria.

Elevi din clasa XI a E, specializare științe sociale, de la Colegiul National “Mihai Eminescu” Satu Mare, din grupa de istorie a Centrului Județean de Excelență, împreună cu profesoara de istorie, Nicoleta Cherecheș si cu doamna dirigintā, prof.dr. Diana Petrovai au participat la Simpozionul Județean omagial, dedicat ZILEI VETERANILOR DE RĂZBOI, zi de evocare, omagiere a eroilor țării, statuată prin lege.

Manifestarea a fost organizată de Instituția Prefectului Județului Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare, Centrul Militar Județean Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare, Asociația Veteranilor de Război "Dr.Vasile Lucaciu", Satu Mare, în sala mică, de ședințe a Prefecturii. 

Într-un parteneriat instituțional de respect și apreciere a muncii de studiu, documentare și publicare a unor studii despre veteranii de război, dar și din dorința de a implica tânăra generație într-un gest simbolic, demn, de a-și cunoaște și respecta valorile, tradiția istorică și gloria militară a faptelor acestor veterani, am participat, cu onoare. Mulțumim pentru invitație și pentru toată sustinerea, instituțiilor organizatoare! 

Activitatea de documentare istorică, de lucru cu sursele si documentele istorice a devenit o tradiție în liceul nostru, competițional, având concursuri  de lucrări și comunicări științifice, de referate ale elevilor de liceu, un interes deosebit al profesorilor și elevilor fiind abordarea studierii unor biografii ale unor personalități ale școlii sau comunității, unii dintre ei, combatanți in cele două conflagrații mondiale.

Tradiția continuă, elevii de astăzi, urmând exemplul unor absolvenți eminescieni, care au scris și publicat, în anii de liceu, astfel de biografii, în seria "Caietele eminescienilor sătmăreni" , serie publicistică atât de dragă nouă. 

Mulțumim respectuos pentru onoarea de a participa la acest Simpozion omagial, cu un puternic rol educativ pentru noi, profesori si elevi, deopotrivă.

La 106 ani de la Primul Război Mondial și 79 de ani de la Al Doilea Război Mondial, evocārile noastre reprezintă simbolic două nume de generali: gen. maior (r) VICTOR POPESCU si gen.de brigadă ( r) GHEORGHE SĀVEANU. Recunoștința și omagiul nostru se îndreaptă,  în aceste zile, de omagiere către toți eroii României, cunoscuți și necunoscuți, care își dorm somnul de veci în pământul, pe care l-au apărat cu jertfa propriei vieți.

Aducem mulțumiri pentru susținerea studiului, surse de documentare necesare, conducerii Muzeului Județean de Istorie Satu Mare, personal doamnei director, dr. DANIELA BĀLU, familiilor veteranilor de război, despre care am scris, care cu generozitate maximă, ne-au oferit informații și surse documentare biografice din arhiva familiei. De asemenea, mulțumim tuturor instituțiilor organizatoare, pentru încredere și colaborare. 

Elevii eminescieni au avut următoarele prezentări, în plen:

1. MICLEA ADRIANA ROSA MARIA, POP DENISA MARIA, clasa XI a E, specializare științe sociale, COLEGIUL NATIONAL “MIHAI EMINESCU”, Satu Mare, grupa de Excelență clasa XI-a,  din cadrul CENTRULUI JUDEȚEAN DE EXCELENȚĂ, Satu Mare, prof.coordonator, Nicoleta Cherecheș. 

Titlul prezentării: 

SACRIFICIUL IMPUNE RESPECT! Veteran de război: gen.de brigadă (r), GHEORGHE SĀVEANU 

2. _BUDA LUCA COSMIN, BURA ANDREI, clasa XI a E, specializare științe sociale, COLEGIUL NATIONAL “MIHAI EMINESCU” Satu Mare, grupa de Excelență, clasa XI-a,  din cadrul CENTRULUI JUDEȚEAN DE EXCELENTĂ, Satu Mare, prof.coordonator, Nicoleta Cherecheş.

Titlul prezentarii: 

DRUMUL GLORIEI MILITARE: gen. maior (r) VICTOR POPESCU

Datoria noastră, a generațiilor contemporane, este de a păstra vie memoria celor care s-au jertfit pentru idealuri mărețe.

In memoria tuturor celor care și-au iubit țara și au apărat-o cu prețul vieții, am adus cu noi un fir de floare, un pios omagiu, un moment de recunoștință și gândul smerit de pomenire veșnică. 

RESPECT SI ONOARE VETERANILOR ARMATEI ROMÂNE! 

OMAGIU, RECUNOȘTINȚĂ SI UN GÂND DE RESPECT SI DIN PARTEA TINEREI GENERAȚII! 

Vom continua proiectele noastre istorice, participând, organizând, astfel de manifestări. 

A fost o lecție de istorie vie și, nu de puține ori, eroii sunt printre noi, este adevărat, din ce în ce mai puțini. 

Respectul nostru!