Evenimente 2024-2025

Vizită caritabilă a elevilor din clasele a IX-a A și B la Centrul maternal ”Lorena” și la Centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice ”Șansa”

Un grup de elevi din clasele a IX-a A și B, însoțiți de profesorii diriginți Vida Felicia și Rotaru Liviu, au vizitat persoane vulnerabile din Centrele de asistență socială ”Lorena” și ”Șansa”. Cu această ocazie elevii au donat pachete cu fructe și au avut ocazia să cunoască mame cu copii, care nu au momentan un adăpost familial și persoane vârstnice îngrijite în regim instituționalizat. Activitatea desfășurată sub genericul ”Săptămâna legumelor și fructelor”, din cadrul Strategiei Naționale pentru Acțiune Comunitară, a oferit elevilor posibilitatea să cunoască dificultăți cu care se confruntă persoanele vizitate și să aprecieze iubirea și confortul familial la adevărata valoare.

29.11.2024

29.11.2024

Program artistic dedicat Zilei Naționale a României - 1 decembrie 2024

Azi, 29.11.2024, elevii și profesorii Colegiului Național “Mihai Eminescu” din Satu Mare, au realizat un minunat program artistic dedicat Zilei Naționale a României!

La mulți ani, România!

La mulți ani, români!

29.11.2024

Prezentare a proiectului ”Digitaliada”

În cadrul Proiectului “Digitaliada”, azi 29 noiembrie 2024, la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” Satu Mare, s-a derulat o activitate de promovare și monitorizare, la care au participat domnul director Alin Danciu, reprezentant al Fundației Orange pentru “Digitaliada”, proiect coordonat de doamna expert Adina Roșca, alături de conducerea colegiului, doamna director Natalia Boloș, doamna director adjunct Nicoleta  Cherecheș și de cadre didactice ale colegiului. 

A fost desfășurată o activitate interesantă, în cadrul căreia, elevii de clasa a XII-a E, profil științe sociale,  au desfășurat pe platformadigitaliada.ro lecția de matematică , cu materiale și teste pregătite de domnul profesor Moldovan Gheorghe. Elevii s-au declarat încântați de oportunitatea de a-și exersa abilitățile digitale, în cadrul orelor de curs, într-un mediu de învățare atractiv și au descoperit plăcerea de a face matematică.

Apoi, a avut loc o prezentare, realizată de către domnul Alin Danciu a  platformei digitaliada.ro. A prezentat și oportunitățile platformei -lecții digitale, teste, materiale -care pot fi folosite de către toate cadrele didactice.

Colegiul Național „Mihai Eminescu” Satu Mare, fiind o Școală Digitaliada din anul 2022, derulează acest proiect, pentru a putea beneficia de metode de lucru interactive și de conținut educațional divers, disponibil în cadrul proiectului, atât pentru a îmbogăți competențele digitale ale profesorilor, cât și pentru a oferi elevilor șansa la educație digitală. 

Programul “Digitaliada” încurajează  folosirea la clasă a metodelor de lucru interactive și a conținutului digital, pentru a crește performanțele școlare ale elevilor.

29.11.2024

Cadouri pentru copiii de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Satu Mare

Azi, 29.11.2024, elevii clasei a X-a E, de la Colegiul Național “Mihai Eminescu” din Satu Mare, împreună cu domnul profesor de religie, Vasile Onea, au oferit cadouri, copiilor de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Satu Mare. Cu acest prilej, au cântat, împreună, câteva  colinde strămoșești! 

Felicitări, elevilor!

Felicitări, domnului profesor!

29.11.2024

Concursul interjudețean de matematică ,,Marian Țarină” Cluj-Napoca, 22-23 noiembrie 2024

Concursul s-a desfășurat la Colegiul Național “Emil Racoviță” din Cluj-Napoca. Au fost prezenți peste 150 de elevi din clasele VII-XII, din județele Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Mureș, Satu Mare și Sălaj.

De la Colegiul Național “Mihai Eminescu” Satu Mare au participat cinci elevi, doi din clasa a VII-a: Șerban Petruș și David Nistor, prof. Gheorghe Moldovan și trei din clasa a IX-a: Rareș Braica, Miruna David și Cezara Cosma, prof. Petru Braica.

Profesorul Petru Braica a participat la concurs ca evaluator. Dintre elevi s-a evidențiat Rareș Braica, clasat pe locul IV, cu mențiune. 

26.11.2024

,,Oameni conectați pentru o planetă incluzivă"

În cadrul Campaniei “Săptămâna Educației Globale, 2024”, un eveniment organizat, anual, de Centrul Nord- Sud al Consiliului Europei, sub genericul ,,Oameni conectați pentru o planetă incluzivă", 

elevii din clasa a VI-a, de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" Satu Mare, coordonați de doamna profesoară Anca Andreescu, au desfășurat o activitate deosebită, la ora de dirigenție, având ca temă incluziunea socială.

Ei au discutat despre importanța incluziunii, despre toleranță, prietenie, bunătate, egalitate, demonstrând că sunt buni prieteni, copii care și-au însușit comportamente pozitive. Apoi, copiii au făcut postere, care să promoveze planeta incluzivă, au notat citate sugestive despre incluziunea socială și au pregătit tricouri tematice, prin care promovează incluziunea și cele mai importante valori:  respect, toleranță și empatie, bunătate și prietenie.

Educația Globală le oferă, elevilor, oportunitatea de a reflecta și a acționa asupra unor provocări globale de interes comun: sociale, ecologice, politice, economice și etice.

Prin aceste inițiative, am contribuit la promovarea cetățeniei globale și la creșterea conștientizării asupra problemelor, ce ne privesc pe toți.

Felicitări, elevilor!

Felicitări, doamnei profesoare Anca Andreescu!


#GEW2024 #EducațieGlobală #PlanetăIncluzivă #SolidaritateGlobală

Global Education networkers North-South Centre of the Council of Europe #GEW2024

24.11.2024

O masă caldă pregătită de CȘE

Membrii Biroului executiv al Consiliului Școlar al elevilor de la Colegiul Național “Mihai Eminescu” Satu Mare își realizează, cu maximă responsabilitate, atribuțiile, pe care le au prin statut: asigură dezvoltarea elevilor din colegiul nostru, prin garantarea respectării drepturilor acestora, organizează diverse activități școlare și extrașcolare, anunță diverse oportunități, mențin legătura permanentă între elevi-școală-comunitatea locală-Consiliul Național al Elevilor și alte entități, dar cel mai important aspect, sunt un MODEL pentru colegii lor! 

Felicitări membrilor BEx CȘE CNME, care au gătit la ”O masă caldă”, pentru cei aflați în nevoie, beneficiari ai Adăpostului de noapte! 

Urmați-le exemplul!

21.11.2024

Ziua Internațională a Drepturilor Copilului-20 noiembrie 2024

De Ziua Internațională a Drepturilor Copilului-20 noiembrie-elevii de gimnaziu ai Colegiului Național “Mihai Eminescu” din Satu Mare, sub îndrumarea  doamnei profesoare Claudia Dănuț, au susținut o activitate creativă și antrenantă, care marchează adoptarea Convenției Națiunilor Unite, cu privire la Drepturile Copilului.

Prin această activitate s-a urmărit prioritizarea și promovarea drepturilor copiilor, pentru a contribui la construirea unui viitor mai bun.

Felicitări, elevilor!

Felicitări, profesorului coordonator!

21.11.2024

Felicitări elevilor Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare!

Suntem mândri să anunțăm că elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare s-au calificat la etapa finală a concursului național de robotică școlară NEXTLAB.TECH. Competiția, care va avea loc pe 7 decembrie 2024, este destinată elevilor între 8 și 16 ani, promovând educația STEM și programarea de roboți folosind platforme precum Arduino și Python.

🤖 Proba Line-Follower Basic – Categoria de vârstă sub 12 ani:

🤖 Proba Labirint – Categoria de vârstă 12-16 ani:

Acești elevi demonstrează că inovația, pasiunea și munca susținută duc la performanță!

💡✨ Le dorim mult succes în faza națională din 7 decembrie 2024 și suntem alături de ei!

#NextlabTech #Robotica #CNME #Performanta #EducatieSTEM #SatuMare 

20.11.2024

Actori de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București, în turneu, la Satu Mare

Actori de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București au venit azi, 19.11.2024, în turneu, la Satu Mare, cu o piesă de teatru - “Luceafărul” - pentru liceeni și au avut o discuție liberă, cu elevii, despre pregătirea eseului pentru bacalaureat, într-un proiect național “Teatru pentru BAC”.

19.11.2024

Triumf al eminescienilor la concursul TopFiz, 2024

În intervalul 15-16 noiembrie 2024, s-a desfășurat, la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare, concursul interliceal de fizică “Topfiz”. 

Concursul a fost un antrenament, pentru viitoarele competiții de fizică, și a mobilizat elevii claselor VII-XII, de la 6 colegii reprezentative din nord-vestul României.

Colegiul nostru a fost reprezentat de elevii: Nistor David Ionuț și Dorle Mihai David din clasa a VII-a, Ardelean Mihai Tudor, Arteni Mihai și Apan Mario Cezar, din clasa a IX-a, Mare Luca Ghiță, Roman Alex Ioan și Pietrar Damian Marian, din clasa a X-a, Boitor-Socolan Teofil, din clasa a XII-a.

Cu determinare și pasiune, eminescienii au demonstrat o înțelegere profundă a fizicii, cucerind numeroase premii și mențiuni:

Premiul I - Nistor David Ionuț, clasa a VII-a, profesor Solschi Viorel  

               - Arteni Mihai, Clasa a IX-a, profesor Rotaru Liviu

Premiul II -  Ardelean Mihai Tudor, Clasa a IX-a, profesor Rotaru Liviu

Premiul III - Boitor-Socolan Teofil, clasa a XII-a, profesor Solschi Viorel  

Mențiune -  Mare Luca Ghiță, Clasa a X-a, profesor Rotaru Liviu.

Aceste realizări reflectă munca asiduă, pasiunea și dedicația elevilor noștri, precum și sprijinul și îndrumarea deosebită a profesorilor. 

Felicitări, elevilor! 

Felicitări, profesorilor coordonatori!

Felicitări, părinților!

18.11.2024

Concursul de matematică ,,Memorialul Petkes Grigore”, Carei 16.XI.2024

Concursul de matematică ,,Memorialul Petkes Grigore”, Carei 16.XI.2024

O altă sâmbătă, un alt concurs județean de matematică foarte interesant, a avut loc la Carei, unde au fost prezenți elevii cei mai reprezentativi ai județului nostru: în total peste 200 de elevi, din care 177 de gimnaziu. 

Au fost prezenți: la clasa a V-a 58 elevi, la clasa a VI-a 50 elevi, la clasa a VII-a 39 elevi, la clasa a VIII-a 30 elevi, iar la liceu, clasele IX-XII - 47 elevi.

Rezultatele elevilor  de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” Satu Mare sunt următoarele:

La clasa a V-a , prof. Moldovan Gheorghe:

La clasa a VI-a, prof. Moldovan Gheorghe :

La clasa a VII-a, prof. Moldovan Gheorghe:

La clasa a VIII a, prof. Marciuc Daly:

La clasa a IX-a, prof. Braica Petru:

La clasa a X-a, prof. Braica Petru:

La clasa a XI-a, prof. Braica Petru:

17.11.2024

Exercițiul de simulare pentru situații de urgență, comportament, adăpostire, evacuarea clădirii, în caz de cutremur, Colegiul Național “Mihai Eminescu” Satu Mare, 15.11.2024.

15.11.2024

Un nou pas pe “Calea Carierelor”, astăzi, la Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Satu Mare, alături de un eminescian remarcabil, în domeniul juridic!

Consiliul Școlar al Elevilor de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Satu Mare a organizat astăzi, 14 noiembrie 2024, o nouă ediție a evenimentului „Calea Carierelor”, dedicat sprijinirii elevilor, în alegerea unui domeniu profesional. Acest proiect deosebit, aduce în fața liceenilor, profesioniști din diverse domenii, care împărtășesc experiențe personale, răspund întrebărilor și le oferă sfaturi utile, pentru viitor.

Invitatul zilei a fost domnul Claudiu Ținca, avocat, specializat în drept penal, absolvent al Colegiului Național „Mihai Eminescu” Satu Mare și membru al Baroului Satu Mare, de aproape 30 de ani. Domnul Ținca a captat atenția elevilor prin povestea sa de succes, drumul temeinic, riguros, determinat, al formării și devenirii sale profesionale, subliniind importanța dedicării, a curajului de a depăși obstacolele și a perseverenței într-un domeniu complex, precum cel juridic. De asemenea, a oferit exemple concrete din practica sa, demonstrând impactul direct al profesiei de avocat, asupra societății. Domnul avocat, le-a oferit elevilor o perspectivă captivantă asupra domeniului juridic, explicând complexitatea și diversitatea acestuia.

Evenimentul a fost o oportunitate deosebită, pentru elevi, să descopere ce presupune o carieră în drept, dar și să primească sfaturi prețioase despre cum să-și urmeze pasiunile și să-și construiască un viitor solid. 

Prin astfel de inițiative, Consiliul Școlar al Elevilor continuă să susțină dezvoltarea elevilor, oferindu-le modele autentice și resurse practice, pentru conturarea propriilor trasee academice și profesionale. 

Îi mulțumim domnului avocat, Claudiu Ținca, pentru prezența inspirațională la „Calea Carierelor”!

14.11.2024

Concursul Interjudeţean de matematică ,,Prin labirintul matematicii”, ediția a  XVII-a, Baia Mare, 8-10 noiembrie 2024, desfășurat la Colegiul Național  ,,Vasile Lucaciu” Baia Mare

O zi foarte frumoasă, la un concurs de matematică puternic, cu elevi deosebit de bine pregătiți, din  9 județe: Maramureș, Satu Mare, Mureș, Bistrita- Năsăud, Alba , Cluj, Bihor, Botoșani, Sălaj. 

Subiecte au fost atractive și foarte puternice. 

Au fost prezenți 518 elevi, dintre care la clasa a V-a  102, la clasa a VI-a 122, la clasa a VII-86, la clasa a VIII-a 56, restul de la liceu, respectiv clasa a IV-a.

De la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Satu Mare următorii elevi au obținut rezultate deosebite:

La clasa a V-a : Locul II -Petruș Andrei

Mențiuni: Hăprian Tudor, Onci Cristian, Bobiță Casian, prof. Moldovan Gheorghe.

La clasa a VI-a: Mențiune I -Secan Miruna, Mențiuni: Bretan Alesia, Sasu Tudor, Șichet Patric, Marina Lucian Ionuț, prof. Moldovan Gheorghe.

La clasa a VII-a: Mențiune I- Nădășan Alexandru și Nistor David la egalitate

Mențiuni:  Dorle Mihai, Petruș Șerban, prof. Moldovan Gheorghe.

La clasa a VIII-a: Mențiune: Fanea Adrian, Reves Matei, prof. Daly Marciuc

La clasa a IX-a: Premiul II-Arteni Mihai

Premiul III-Braica Rareș Petrișor

Mențiune: Moroz Andrei , David Miruna , prof. Braica Petru

La clasa X-a: Mențiuni: Roman Alex și Domut Alexandra

Mențiune: Roman Alex, Domut Alexandra, prof. Braica Petru

La clasa a XI-a : Mențiune: David Pop-Benovszky, prof. Braica Petru

Au participat ca și profesori evaluatori: prof.Daly Marciuc , prof. Moldovan Gheorghe, prof. Braica Petru.

Felicitări, elevilor!

Felicitări, profesorilor coordonatori!

11.11.2024

8 noiembrie 2024, zi de sărbătoare la Colegiul Național “Mihai Eminescu” Satu Mare! 

Ziua a început cu Sfânta Liturghie, săvârșită la capelă, unde glasurile îngerești ale elevilor au înfrumusețat slujba. Pomenirea tuturor eminescienilor, trecuți la cele veșnice, s-a făcut la Te Deum-ul, devenit tradiție, încă din perioada interbelică. 

Bucuria spirituală a zilei Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil a fost completată și de cea intelectuală, datorată lansării  cărții “Profesorii de matematică de la Liceul “Mihai Eminescu” -Colegiul Național “Mihai Eminescu“ Satu Mare, între anii 1919-2024” a domnilor prof. dr. Ovidiu T. Pop și Horea Adrian Jurge.

09.11.2024

“TOT ADEVĂRUL DESPRE DEPENDENȚE” 

Sub egida “TOT ADEVĂRUL DESPRE DEPENDENȚE” au avut loc, marți, 5 noiembrie 2024, două activități de prevenție, marca “Teen Challenge”, la Colegiul Național “Mihai Eminescu” Satu Mare. 

Elevii, și apoi părinții, au ascultat povești și experiențe de viață ale tinerilor, care au trăit povara dependenței, descrieri ale unor trăiri intense, situații existențiale la limită, care, în final, au reușit să câștige lupta cu viciul.

06.11.2024

Prezentarea Facultății de Matematică-Informatică, secția germană, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca 

Orientarea școlară și profesională este un proces complex, care are ca scop adoptarea unei decizii, privind cariera, luând în considerare diverși factori, prin  accentuarea conexiunii dintre aspiraţiile şi capacităţile individului, pe de o parte, şi nevoile sociale, pe de altă parte. 

Un alt factor relevant  este informarea corectă și completă asupra specificului diferitelor ocupații și a parcursului educațional, necesar accederii într-o profesie!  

În cadrul activității susținute, in 5.11.2024, de reprezentații Facultății de Matematică-Informatică, secția germană, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”Cluj Napoca, pentru elevii Colegiului Național “Mihai Eminescu” din Satu Mare, s-a prezentat oferta educațională, pentru anul universitar viitor, într-o manieră inedită și captivantă. 

Elevii au aflat informații relevante, au adresat întrebări și au primit răspunsuri, iar interesul și implicarea lor, în activitate, au fost recompensate cu premii, în urma unui concurs, cu întrebări grilă, din algoritmica elementară. 

Prezentarea ofertei educaționale a fost coordonată de profesorii, lect. dr. Bența Iulian și lect. dr. Nechita Veronica, însoțiți de câțiva studenți. 

Reprezentanții Universității „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca au apreciat pozitiv calitatea absolvenților  Colegiului Național “Mihai Eminescu” din Satu Mare, în domeniul informaticii și și-au exprimat dorința de a-i avea studenți pe cît mai mulți dintre aceștia.

06.11.2024

RoSEF 2024 - CONCURSUL NAŢIONAL DE ŞTIINŢĂ ŞI INGINERIE PENTRU ELEVI, Nov. 2024 

Cu RoSEF - Concursul Național de Știință și Inginerie pentru Elevi, 2024 (înscris în Calendarul ME), organizat de  Universitatea ,,Ștefan cel Mare ”, Suceava, Societatea Științifică Cygnus-centru UNESCO și  ISJ Suceava,  a început  sezonul competițional STEAM/ STEM.

     Echipa MultitouchCNME a Colegiului Național ,,Mihai Eminescu” și Atelier Transdisciplinar al Centrului Județean de Excelență  Satu Mare s-au calificat  cu patru proiecte, obținând rezultate remarcabile care le asigură participarea la competițiile internaționale STEAM/ STEM:

Coordonatori: prof. Mariana Brumboiu, dr. Georgeta Cozma, prof. Raluca Jurje, prof. Claudia Pop, prof. Adriana Prodan, prof. Laura Groza; Mentor: psih. DGASPC Anrieta Secară

Coordonatori: dr. Georgeta Cozma, prof. Viorel Solschi, prof. Bianca Domuț

    Mentori: ing. Marian Stan, Continental Frankfurt; Ioana Milea, Universitatea de Fizică, Munchen.

Coordonatori: dr. Georgeta Cozma, prof. Mariana Brumboiu

Coordonatori: prof. Darius Takacs, prof. Bianca Domuț

Felicitări elevilor! Felicitări profesorilor coordonatori!

prof.dr. Georgeta Cozma, Coordonator Echipa MulțitouchCNME / Atelier Transdisciplinar

03.11.2024

O săptămână plină de activități...de suflet

Vacanță?! Timp propice pentru a face ceea ce ne place! Voluntariatul este modalitatea ideală de a îmbina utilul cu plăcutul, iar dacă prin prezența noastră și activitățile desfășurate am împărtășit bucurie și entuziasm cu cei aflați în nevoie, ne-am atins scopul! 

Pentru voluntarii eminescieni de la Asociația “Stea” și ”O masă caldă”,  a fost o săptămână plină de activități...de suflet.

03.11.2024

“Fără bariere-totul despre droguri”

Caravana “Fără bariere-totul despre droguri”, inițiată de Ministerul Familiei, Tineretului si Egalității de șanse, a ajuns și la Satu Mare, în cadrul evenimentului organizat joi, 24 octombrie 2024, la Casa de Cultură a Sindicatelor Satu Mare. 

Elevii claselor a X-a B, C și D, însoțiți de diriginți și consilierul școlar, au participat la o activitate captivantă, care a avut ca scop prevenirea, conștientizarea și facilitarea solicitării de ajutor, în cazul dependenței de droguri.

25.10.2024

Festivitatea de premiere a elevilor care s-au implicat în activitățile dedicate Zilei Naționale de comemorare a victimelor Holocaustului, din 9 octombrie 2024.

Felicitări, elevilor! Felicitări, profesorilor coordonatori!

24.10.2024

„Scrisoare către bunicii mei”

Felicitări elevilor, din clasele a IX-a C și a XI-a B, coordonați de doamna profesoară Natalia Boloș, care au trimis scrisori, adresate bunicilor, la concursul organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, ocazia Zilei Internaționale a persoanelor vârstnice – 1 octombrie, în contextul Anului Omagial și a Anului Comemorativ 2024. Proiectul

eparhial este  intitulat „Scrisoare către bunicii mei”,fiind o  activitate dedicată școlarilor și elevilor din eparhie.

Mulțumim, Bunului Dumnezeu, pentru toate darurile!

24.10.2024

Sărbătoarea toamnei la Colegiul Național “Mihai Eminescu” Satu Mare, 21.10.2024.

Felicitări, elevilor!

Felicitări, profesorilor, părinților și bunicilor, implicați în derularea evenimentului!

21.10.2024

Premii la Concursul Interjudeţean de matematică „Alexandru Papiu-Ilarian” 2024 

Concursul Interjudeţean de matematică „Alexandru Papiu-Ilarian” s-a desfășurat în perioada 18-19 octombrie 2024, la Târgu Mureș, ediția a XXVII-a, fiind destinat elevilor din clasele V-XII. 

Este un concurs puternic, cu concurenți foarte bine pregătiți. 

La gimnaziu au participat  208 elevi, dintre care, la clasa a V-a - 60 de elevi, la clasa a VI-a - 76 de elevi, la clasa a VII-a - 46 de elevi.

Rezultate foarte frumoase au obținut elevii noștri, fiind premiați toți. 

Rezultatele elevilor de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Satu Mare:

La clasa a V-a: 

-locul III - Petruș Andrei

-mențiuni: Onci Cristian și Șichet Tudor.

La clasa a VI-a: 

-locul III, la egalitate, Secan Miruna și Ardelean Andreea

-mențiuni: Sasu Tudor, Șichet Patric.

La clasa a VII-a: 

-mențiuni : Petruș Șerban și Nistor David.

La concurs au participat elevi de gimnaziu și liceu, din orașele: Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Baia Mare, Beclean, Zalău, Oradea, Sibiu, Brașov, Satu Mare, de la cele mai prestigioase colegii și școli gimnaziale: Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj Napoca, Colegiul Naţional „Gheorghe Șincai” Baia Mare, Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, Colegiul Național „Emanuil Gojdu”  Oradea, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Satu Mare, Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” Sibiu, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian” Târgu Mureş, Colegiul Naţional „Unirea” Târgu Mureş, Liceul Teoretic „George Moroianu” Săcele, Liceul Teoretic „Constantin Serban” Aleșd, Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil” Brașov, Şcoala Gimnazială „Grigore Silaşi” Beclean, Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” Târgu Mureş.

Felicitări, elevilor!

Felicitări, profesorului coordonator!

21.10.2024

Proiect Erasmus în domeniul roboticii 

La Colegiul Național "Mihai Eminescu" Satu Mare, în intervalul 17- 18.10.2024, s-a desfășurat prima etapă a unui proiect Erasmus, cu tematică în domeniul roboticii. 

Proiectul se realizează în parteneriat cu Liceul Tehnic  Rumily, din apropierea orașului Grenoble, Franța, de unde doi profesori, de limba engleză și discipline tehnice, au făcut o vizită preliminară.

După primirea călduroasă, din partea conducerii colegiului, oaspeții noștri au avut ocazia să viziteze  școala, să îi cunoască istoricul, realizările și performanțele, precum și să interacționeze cu profesorii și elevii, să asiste la ore de matematică, informatică și limba franceză.

Punctele  de interes au fost laboratorul de robotică al școlii, cel al echipei B- Robo și vizita la  Robotx, singurul hub de robotică din România. 

Profesorii francezi au avut ocazia, în cadrul vizitei la Asociația “Stea”, să vadă cum elevi voluntari ai Colegiului “Mihai Eminescu” Satu Mare lucrează cu copiii proveniți din medii sociale defavorizate, în activități de inițiere în robotică, șah și lectură/ scriere. 

Activitățile au fost coordonate de profesorii Molnar Mariana (limba franceză), Jurge Horea (matematică- informatică și mentor al echipei de robotică),  alături de Jurge Raluca (consilier școlar).

Prezentarea proiectelor transdiscilplinare, realizate de echipa Multitouch, coordonate de doamna profesoară dr. Cozma Georgeta a constituit un moment impresionant al vizitei.

În cursul lunii noiembrie a anului 2024, un grup de opt elevi și cei doi profesori vor petrece o săptămână în colegiul nostru, pentru o a doua etapă a proiectului.

Felicitări, elevilor și profesorilor, implicați în derularea activităților!

19.10.2024

Etapa Internațională a Concursului de Lectură „Seitenweise” – Leipzig, Germania 2024

În perioada 7-11 octombrie 2024, orașul Leipzig a găzduit etapa internațională a concursului de lectură „Seitenweise”, un eveniment dedicat pasiunii pentru literatură și creativitate. România a fost reprezentată cu mândrie de echipa Colegiului Național „Mihai Eminescu” Satu Mare, formată din elevele Mocan Daria Iarina (clasa a XI-a A), Roșianu Ada (clasa a XI-a C) și Popa Ioana (clasa a X-a F).

Concursul s-a concentrat pe romanul „Weil” al autorului Martin Muser, o lucrare care a inspirat participanții să exploreze teme profunde și să dezvolte proiecte creative. Programul evenimentului a fost plin de activități captivante și momente memorabile, începând cu workshop-uri dedicate textului literar, care au contribuit la dezvoltarea abilităților lingvistice și la înțelegerea emoțiilor transmise, prin proiectele realizate.

Printre cele mai plăcute momente s-au numărat vizitele în orașul -gazdă, în care echipele au descoperit locuri istorice și culturale, fiecare având propria poveste. 

La grădina zoologică locală, participanții au avut ocazia să se relaxeze și, totodată, să învețe despre importanța protejării mediului înconjurător.

Un alt moment de neuitat a fost raliul organizat în oraș, o aventură urbană, în care echipe internaționale au colaborat, pentru a rezolva indicii, descoperind astfel, nu doar obiective turistice, ci și aspecte esențiale ale culturii și istoriei locale. 

Această activitate a fost o excelentă oportunitate de a lega prietenii între tineri din diferite colțuri ale lumii.

Concursul a culminat cu o sesiune specială, în care participanții au prezentat proiectele realizate, atât cele pregătite pentru etapele naționale, cât și cele elaborate pe parcursul evenimentului. Ultima zi a fost marcată de întâlnirea cu autorul cărții, Martin Muser, care a asistat la prezentarea proiectelor și a participat la o sesiune de dezbatere, facilitând un dialog constructiv despre temele și ideile din roman.

De asemenea, echipa română a avut oportunitatea de a prezenta bogăția culturală a României, comparând-o cu tradițiile și obiceiurile colegelor din Mongolia, Georgia, Lituania, Letonia, Estonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Bulgaria și Spania. 

Diversitatea culturală a fost un element-cheie, promovând respectul și înțelegerea între națiuni.

În concluzie, această experiență internațională a reprezentat mai mult decât un simplu concurs: a fost o oportunitate de a învăța, de a împărtăși și de a construi legături cu oameni din întreaga lume, evidențiind importanța literaturii ca un instrument de dialog și unire a tinerelor generații.

13.10.2024

"Biblioteca vie"

Azi, 9 octombrie 2024, la Biblioteca Județeană Satu Mare, elevii din clasele a IX-a, de la Colegiul Național “Mihai Eminescu” din Satu Mare, însoțiți de doamnele profesoare de limba și literatura română, Natalia Boloș și Carmen Bratosin, au participat la o experiență unică de învățare și interacțiune socială.

"Biblioteca vie" este un eveniment, care oferă oportunitatea de a "împrumuta" o "carte vie" - o persoană reală cu o poveste fascinantă de împărtășit.

Elevii noștri au ascultat povești fascinante de viață și au dialogat cu personalități ale urbei noastre.

Felicitări, elevilor!

Felicitări, profesorilor coordonatori!

Felicitări, organizatorilor! 

10.10.2024

9 Octombrie – Ziua națională de comemorare a Holocaustului, marcată la Colegiul Național “Mihai Eminescu” Satu Mare

În fiecare an, 9 octombrie, constituie un prilej pentru comunitatea eminescienilor sătmăreni de a exersa empatia și înțelegerea profundă a tragediei, care a marcat istoria umanității. Activitățile inițiate de către profesorii de istorie și științe sociale au atras, pe lângă elevi, și colegi profesori diriginți, astfel impactul a fost mult extins.

Organizarea elevilor a început cu o săptămână mai devreme, când au fost invitați să participe cu lucrări (afișe, colaje, acuarele, desene în creion) la expoziția – concurs inițiată de către dl prof. Bucur Daniel.

Lucrările vor putea fi vizualizate, până în 16 octombrie 2024, când se vor decide și câștigătorii (cărți pentru primele trei locuri, diplome pentru toți participanții).

La Biblioteca “Petru Bran” a colegiului, la inițiativa prof. Gigelia Silaghi, a fost amenajată o miniexpoziție de carte, cu volume care tratează tema holocaustului, invitând cititorii să descopere povești zguduitoare ale supraviețuitorilor.

Lecțiile memorabile derulate în acest context au fost:

1. Clasa a V-a (prof. Bucur Daniel) semnificația zilei, analiza unor imagini – document, lucrări pentru expoziție;

2. Clasa a IX-a B (prof. Bucur Daniel) prezentare realizată de către elevi, dezbateri și lucrări plastice pentru expoziție;

3. Clasele a X-a E și a X-a F (prof. Bucur Daniel) vizionare documentar (O zi la Auschwitz, Interviu cu un supraviețuitor) discuții pe marginea filmului, lucrări ale elevilor pentru expoziție;

4. Clasa a XI-a A (prof. Bucur Daniel) vizită la Sinagogă, discuții cu reprezentanții comunității evreiești sătmărene;

5. La Sinagogă au mai efectuat vizite clasele a IX-a F, a IX-a D, a XI-a D, a XI-a F, a XII-a A (profesori însoțitori Marius Horșia, Mariana Molnar, Daniel Bucur, Vasile Onea);

6. Clasele a IX-a D și a XII-a E (prof. Gigelia Silaghi) au vizionat documentarul “O zi la Auschwitz” și au exersat construirea unor argumente structurate, pentru moțiunea “Ar trebui introduse mai multe ore despre istoria holocaustului în programul elevilor de liceu”, dezvoltând abilități de gândire critică și argumentare în dezbateri;

7. Două eleve din clasa a IX-a C, Carina Boloș și Cristina Simo (îndrumător prof. Marius Horșia) au realizat un periplu prin clase, recitând o poezie emoționantă despre istoria evreilor. 

10.10.2024

Acordarea ordinului „Meritul pentru Învăţământ în grad de Ofițer” pentru Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Satu Mare

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a decorat, de Ziua Mondială a Educaţiei, mai multe unităţi de învăţământ din țară, printre care și Colegiul Național “Mihai Eminescu” din Satu Mare!

„De Ziua Mondială a Educaţiei, pe care o sărbătorim astăzi, onorăm rolul esenţial al tuturor celor care sunt parte a procesului de învăţământ în ghidarea tinerilor noștri, pe calea cunoaşterii şi a asumării valorilor, pe care se construieşte o societate liberă, prosperă şi puternică. A te dedica formării unor întregi generaţii este una dintre cele mai frumoase vocaţii. Să îi preţuim, aşadar, pe cei care deschid minţi şi formează caractere, fiind ei înşişi modele de urmat elevilor pe care îi educă.

La mulţi ani, tuturor celor care au ales cariera didactică!” a transmis președintele Klaus Iohannis, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

În semn de apreciere şi recunoștință, pentru contribuţia dascălilor, la dezvoltarea României, prin educaţie, pentru profesionalismul şi dăruirea, cu care s-au dedicat misiunii transformatoare a școlii, în viaţa elevilor, dar şi a comunităţii, preocupându-se de continua îmbunătăţire a actului educaţional, domnul preşedinte, Klaus Iohannis, a decorat mai multe instituţii de învăţământ din ţară.

A conferit Ordinul „Meritul pentru Învăţământ în grad de Ofițer” și Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Satu Mare.

Ceremonia a avut loc marţi, 8 octombrie 2024, începând cu ora 17.00, la Palatul Cotroceni, din București.

Delegația Colegiului National “Mihai Eminescu” Satu Mare, prezentă la ceremonia de decernare a înaltei distincții prezidențiale, a fost formată din: prof.dr. NATALIA MANUELA BOLOȘ- director, prof. NICOLETA ANIȘOARA CHERECHEȘ-director adjunct și DAN ANDREI ARDELEAN- președintele Consiliul Școlar al Elevilor din Colegiul Național “Mihai Eminescu” Satu Mare.

Pentru eminescieni, Ziua Educației a avut semnificații deosebite, cu bucuria evocării unor dascăli, care au clădit și consolidat învățământul sătmărean, dar și cu o importantă recunoaștere națională, prin distincția acordată.

Este o onoare și o confirmare, pentru Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare, să fie decorat de Excelența Sa, domnul președinte Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Mondiale a Educației.

La Colegiul Național ”Mihai Eminescu”din Satu Mare, colegiu centenar, se oferă educație de calitate, se transmit valori imuabile, se mențin principii de instrucție și formare, care oferă șansele și perspectivele unor cariere dezirabile.

Avem un colectiv didactic de excepție, dedicat și devotat misiunii didactice, de a oferi cunoaștere și înțelepciune, un personal didactic auxiliar și nedidactic, pe măsură, și elevi competitivi, în toate domeniile cunoașterii, implicați în viața școlii și a comunității sătmărene, care s-au remarcat, mereu, prin rezultate excepționale obținute la examenele naționale, la olimpiade și competiții naționale și internaționale. Tuturor ne este dedicată această distincție, pe care o primim cu onoare, cu mare bucurie și cu emoție! Ea reprezintă o mare responsabilitate.

Conștientizăm, și mai mult, faptul că trebuie să continuăm calea care ne-a consacrat, că avem o datorie față de această instituție de învățământ, față de noi înșine, față de întreaga comunitate sătmăreană.

Este o mândrie pentru noi, toți, dar și prilejul unei retrospective, un temeinic moment de a-i aminti pe toți cei care au contribuit, de-a lungul timpului, la prestigiul acestei școli.

Spiritul eminescian, inimitabil prin cultul pentru valoare, performanță, perfecțiune, prin recunoașterea meritelor și a valorilor formate aici, s-a transmis, de la o generație la alta, prin personalitatea unică a dascălilor, prin modul de gândire, prin confluențe spirituale, printr-un permanent dialog al continuității, al legăturii între foști și actuali dascăli și elevi.

Distincția onorantă acordată colegiului, în 8 octombrie 2024, pentru generațiile actuale de profesori și elevi ai colegiului, alături de sentimentul apartenenței la “comunitatea eminescienilor”, reprezintă eforturi susținute și  responsabilități asumate.

Respect pentru toți dascălii, elevii colegiului, precum și pentru părinții și bunicii acestora!

Vivat, crescat et floreat Colegium “Mihai Eminescu” Satu Mare!

Conducerea Colegiului National “Mihai Eminescu” Satu Mare,

Director,

prof. dr. Natalia Manuela Boloș

Director adjunct, prof. Nicoleta Anișoara Cherecheș 

09.10.2024

Festivitatea de premiere a elevilor care au susţinut examenul DSD I- Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz I

În 8 octombrie 2024, la Colegiul Național “Mihai Eminescu” din Satu Mare au fost oferite o nouă serie de diplome DSD I, pentru elevii  colegiului!

Marți, 8 octombrie 2024, a avut loc, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Satu Mare, festivitatea de premiere a elevilor care au susţinut, anul trecut școlar, examenul DSD I- Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz I.

Colegiul este acreditat ca centru de competenţe lingvistice, pentru limba germană, oferind astfel, elevilor, certificate recunoscute internaţional, în urma susţinerii unui examen de limba germană.

Invitatul de onoare al festivităţii a fost Excelenţa Sa, Consulul Republicii Federale Germania la Timişoara, doamna Regina Lochner, care le-a înmânat elevilor diplomele DSD I.

Pentru a obţine aceste diplome, elevii s-au pregătit intens şi au realizat proiecte, sub îndrumarea profesorilor Hégetö Enikö şi dr. Aniţaş Tünde.

Elevii au fost evaluaţi, verificându-se nivelul lor de cunoştinţe la cele patru competenţe: citire, scriere, ascultare şi vorbire.

Pentru elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”  participarea la examen este gratuită, iar diploma obţinută este recunoscută internaţional, valabilă permanent şi poate fi folosită pentru studii şi angajare.

Anul acesta şcolar, o nouă generaţie de elevi vor participa la aceste examene şi-şi vor îmbogăţi portofoliul cu o diplomă de limbă germană DSD I.

Felicitări, elevilor!

Felicitări, profesorilor coordonatori!

Vă dorim mult succes în continuare! 

09.10.2024

„Seara Palatului Elisabeta dedicată Consiliului Elevilor”

O delegație, din partea Consiliului Județean al Elevilor Satu Mare, formată din elevii eminescieni: Mihnea Adrian Haiduc - Secretar Executiv al Consiliului Județean al Elevilor Satu Mare, Dan Andrei Ardelean - Director al Departamentului de Voluntariat și Educație Non Formală al Consiliului Județean al Elevilor Satu Mare și Julia Maia Borșe - Director al Departamentului de PR și comunicare al Consiliului Județean al Elevilor Satu Mare, au acceptat invitația Majestății Sale, Custodele Coroanei, Principesa Margareta, și au avut onoarea să participe, la evenimentul dedicat elevilor reprezentanți, organizat la Palatul Elisabeta din București. Evenimentul a reușit să întrunească tinerii din întreaga țară, care și-au asumat rolul de lideri și reprezentanți, în cadrul comunităților școlare.

Delegația sătmăreană a avut parte de o seară memorabilă, plină de inspirație și discuții valoroase, despre importanța educației, leadership-ului tinerilor și a implicării civice. Elevii eminescieni au fost onorați să participe la acest prestigios eveniment și să contribuie la dezbaterile despre viitorul tinerilor din România și a celor plecați în străinătate, având oportunitatea de a discuta, direct, cu reprezentanți ai Casei Regale și cu alți tineri implicați activ în această structură.

Evenimentul a subliniat și rolul esențial al elevilor reprezentanți, în susținerea dialogului dintre tineri și autorități, precum și necesitatea unei colaborări continue, între generații, pentru a construi un viitor bazat pe respect, integritate și valori democratice.

Ne bucurăm că tinerii sătmăreni au reușit să se remarce prin ideile și proiectele lor și să contribuie la un eveniment de asemenea importanță, unde să dezbată viitorul educației din România. 

07.10.2024

Campanie umanitară

Consiliul Școlar al Elevilor de la Colegiul Național “Mihai Eminescu” Satu Mare organizează o campanie de strângere de fonduri și produse, pentru persoanele afectate de inundațiile, din județul Galați.

 Consiliul Școlar al Elevilor, din cadrul Colegiului Național “Mihai Eminescu” Satu Mare, în colaborare cu Crucea Roșie Satu Mare, anunță lansarea unei campanii umanitare, de strângere de fonduri  și produse esențiale, pentru a sprijini comunitățile afectate de recentele inundații, din județul Galați.

Campania se desfășoară în perioada 3 - 10 octombrie 2024 și are ca scop ajutarea persoanelor, care și-au pierdut casele și bunurile, din cauza calamităților naturale.

Inițiativa a fost lansată ca răspuns la apelurile din partea autorităților locale și a organizațiilor nonguvernamentale, care au raportat pierderi materiale semnificative și deteriorări ale infrastructurii, în urma inundațiilor care au afectat județul Galați. Zeci de familii au fost nevoite să își părăsească locuințele, iar multe gospodării au fost distruse, lăsând oamenii fără adăpost și resurse esențiale.

CȘE al Colegiului Național “Mihai Eminescu” Satu Mare invită elevii, profesorii și părinții să se alăture acestei inițiative, donând produse de primă necesitate, precum alimente neperisabile și produse de igienă. Aceste produse vor fi colectate, zilnic, în cadrul colegiului, la intrarea principală.

Crucea Roșie Satu Mare se va ocupa de organizarea și sortarea donațiilor, pentru a fi, ulterior,  distribuite direct către zonele afectate.

În cadrul evenimentului săptămânal, „Sing Along”, care are loc în fiecare joi, a fost amenajată o urnă, specială, dedicată donațiilor.

Acest eveniment, care s-a bucurat de popularitate printre elevi, reprezintă deja o emblemă a colegiului nostru, cu muzică live, dedicată tuturor elevilor și profesorilor.

“Sing Along” a devenit un eveniment de suflet pentru noi, un loc unde ne adunăm, în pauza mare,  să ne bucurăm de muzică. De data aceasta, am decis să îmbinăm acest moment cu o cauză nobilă. Fiecare sumă donată va fi direcționată către oamenii care au nevoie de sprijin.

Consiliul Școlar al Elevilor de la Colegiul Național “Mihai Eminescu “ Satu Mare încurajează toate persoanele interesate să se implice în această campanie.

În fața unei tragedii de asemenea proporții, solidaritatea și generozitatea sunt esențiale. Suntem convinși că, împreună, putem face o schimbare semnificativă în viața celor afectați.

05.10.2024

Activități de voluntariat

Implicarea în viața comunității locale, și nu numai, prin acțiunile voluntarilor eminescieni, e dovada responsabilității sociale, empatiei și considerației, față de nevoile celor aflați în dificultate!

Asta au dovedit elevii Colegiului Național “Mihai Eminescu” din Satu Mare, prin activitățile desfășurate, în această săptămână, la “Asociația Stea”, “O Masă Caldă” și alături de Crucea Roșie.

„Toți suntem ca îngerii cu o aripă. Doar atunci când ne ajutăm, unii pe alții, putem zbura”. (Luciano de Crescenzo). 

03.10.2024

Consfătuirile Județene ale responsabililor cu activitățile extrașcolare, Colegiul Național “Mihai Eminescu” Satu Mare, 26.09.2024.

26.09.2024

Ziua Limbilor Europene”, Colegiul Național “Mihai Eminescu” Satu Mare, 26.09.2024.

Limbile străine nu sunt doar unelte de comunicare, ci și facilitatori ai înțelegerii umane și respectului reciproc. Engleza, franceza, germana, finlandeza și toate celelalte limbi europene pe care le sărbătorim azi, sunt punți către înțelegerea și aprecierea diversității culturale.

Certificările lingvistice recunoscute la nivel internațional sunt esențiale în contextul actual, favorizând accesul la educație și în același timp dovedindu-se a fi un avantaj semnificativ în participarea la competiții internaționale.

Eminescienii au sărbătorit  Ziua Limbilor Europene prin felicitarea tuturor elevilor care au obținut certificate lingvistice în cadrul ultimelor sesiuni de examene la limba engleză, germană si franceză. De asemenea a fost evidențiată și echipa care va reprezenta România la etapa internațională în Leipzig, Germania în perioada 7-11. octombrie 2024, în cadrul concursului de lectură în limba germană ”Seitenweise” organizat de Oficiul central pentru școli din străinătate (ZfA).

         Certificate Cambridge obținute în cadrul ultimelor sesiuni de examene:

·   Examen PET – 22 de elevi din clasa a VII-a

·   Examen FCE – 6  elevi

·   Examen CAE – 20  elevi

·   Examen CPE – 3 elevi

Certificatele DSD I obținute în cadrul ultimelor sesiuni de examene:

·   Examen DSD I – 20 elevi

·   Examen DSD II – 1 elev

Certificatele DELF   obținute în cadrul ultimelor sesiuni de examene:

·   Examen DELF  B1 – 3 elevi

·   Examen DELF  B2 – 2 elevi

Să fii EMINESCIAN este o oportunitate de a învăța într-un mediu dinamic și stimulativ, unde elevii sunt încurajați să gândească critic, să exploreze și să inoveze, unde se modelează caractere și se motivează  atingerea potențialului maxim. 

26.09.2024

Echipa “Perpetuum Mobile”, a organizat o prezentare captivantă pentru elevii de clasa a IX-a

Azi, 26 septembrie 2024, echipa de robotică a liceului nostru, “Perpetuum Mobile”, a organizat o prezentare captivantă pentru elevii de clasa a IX-a, cu scopul de a recruta noi membri entuziaști. 

Evenimentul a avut loc în sala de festivități a școlii și a atras un număr impresionant de elevi curioși și dornici să afle mai multe despre lumea fascinantă a roboticii.

Prezentarea a început cu o introducere generală despre echipa de robotică, realizările acesteia și importanța participării la competiții naționale și internaționale. 

Membrii echipei au împărtășit experiențele lor personale și au subliniat beneficiile implicării, în astfel de activități, cum ar fi dezvoltarea abilităților tehnice, lucrul în echipă și oportunitățile de carieră în domeniul tehnologiei.

La finalul prezentării, elevii din clasele a IX-a au fost invitați să participe la o sesiune de întrebări și răspunsuri, unde au putut afla mai multe detalii despre procesul de recrutare, cerințele și așteptările echipei. 

Membrii echipei de robotică au fost deschiși și prietenoși, încurajând elevii să își urmeze pasiunile și să se implice activ în proiectele viitoare.

Prezentarea s-a încheiat cu un apel la acțiune, invitând toți elevii interesați să se înscrie și să devină parte dintr-o echipă dedicată inovației și excelenței în robotică.

Felicitări, elevilor!

Felicitări, profesorilor coordonatori!

26.09.2024

Crucea Roșie - o emblemă a binelui!

Colegiul Național "Mihai Eminescu" Satu Mare a găzduit azi, 25 septembrie 2024, acest eveniment, care a avut ca și scop recrutarea de voluntari.

Vă mulțumim și vă dorim mult succes!

25.09.2024

Consfătuirile Județene ale învățătorilor, 24 septembrie 2024, Colegiul Național "Mihai Eminescu" Satu Mare.

25.09.2024

Satu Mare, ne-am întors cu forțe proaspete la “O masă caldă”!

Vacanța s-a încheiat, dar misiunea noastră de a face bine continuă cu și mai mult entuziasm! 

Elevii inimoși de la Colegiul Național “Mihai Eminescu” Satu Mare au reluat activitățile de voluntariat, pregătind, cu drag, 80 de porții de paste, cu sos bolognese, pentru cei care au nevoie.

19.09.2024

Consfătuirile profesorilor de istorie și discipline socio-umane, Colegiul Național “Mihai Eminescu” Satu Mare, 18.09.2024.

19.09.2024

Sesiuni informative despre oportunitățile de voluntariat, prezentate de reprezentanți ai Asociației “Stea” - 16.09.2024

Elevii eminescieni au participat azi, 16 septembrie 2024, la două sesiuni informative despre oportunitățile de voluntariat, prezentate de reprezentanți ai Asociației “Stea”,  în sala festivă a colegiului nostru. 

Am aflat despre activitățile desfășurate  în cadrul asociației și despre proiectele în care ne-am putea implica și alătura unui grup de tineri voluntari, care a avut curajul să viseze la o lume în care și copiii din medii vulnerabile primesc sprijinul necesar pentru a-și atinge adevăratul potențial. 

Ne dorim și noi să fim parte a schimbării și să oferim din timpul și calitățile noastre celor care au nevoie!

Mulțumim Cristina Bala, Diana Săvianu și Alicia!

17.09.2024

Elevii Colegiului Național “Mihai Eminescu” Satu Mare, prezenți la o nouă sesiune națională a Parlamentului European al Tinerilor România (EYP RO)

Zece tineri entuziaști și dedicați de la Colegiului Național „Mihai Eminescu” Satu Mare au reprezentat, cu mândrie, județul nostru, la o nouă sesiune națională a Parlamentului European al Tinerilor România (EYP RO), desfășurată în perioada 4-7 septembrie 2024, în Ploiești, la Universitatea de Petrol și Gaze. La eveniment au fost prezenți peste 140 de participanți, atât din România, cât și și din alte țări europene, precum Cipru, Italia, Belgia și Portugalia. Conferința s-a  desfășurat în limba engleză, simulând procesul legislativ al Parlamentului European într-o manieră non-formală, bazată pe gândire critică și diversitate culturală.

Evenimentul a oferit tinerilor participanți oportunitatea de a discuta și de a dezbate subiecte de actualitate la nivel european, de a colabora în cadrul comitetelor specializate (Committee Work-uri) și de a-și dezvolta abilitățile de leadership, lucru în echipă și comunicare. Participarea la această sesiune națională a fost un prilej deosebit pentru elevii colegiului nostru de a-și exprima opiniile pe teme importante, de a propune soluții inovatoare și de a interacționa cu alți tineri cu interese similare. Rezoluțiile dezbătute au atins o problematică diversă a lumii contemporane, ca de exemplu: Integrarea României în zona Euro, Aspecte juridice ale migrației contemporane, Transportul feroviar în Europa Sud-Estică, zona Balcanică, Inteligența Artificială în era digitală sau probleme legate de rata crescută de șomaj în rândul tinerilor absolvenți de liceu, statutul forței de muncă tânără în Europa.

Experiența acumulată la această sesiune națională reprezintă un pas important în formarea lor ca cetățeni activi, informați, capabili să se implice activ în viața socială. Elevii noștri s-au remarcat prin determinare, spirit critic și creativitate, aducând un aport semnificativ la dezbaterile și activitățile desfășurate pe parcursul celor patru zile.

Felicităm delegația eminesciană pentru succesul și dedicarea lor și le urăm succes în viitoarele activități și inițiative! Acest proiect al Parlamentului European al Tinerilor are deja o tradiție în Colegiul nostru, zeci de elevi au participat activ de peste 15 ani.

Numeroși dintre aceștia, au reprezentat România la sesiuni și forumuri internaționale, dintre cei mai recenți elevi cu participări internaționale îi menționăm pe elevii:

Rareș Darian Boldan - clasa a XII-a D

Larisa Lohan - absolventă 2024

Fane Timotei - absolvent 2023

Fiecare au între 3 și 10 participări la sesiunile și forumurile internaționale.

Delegația elevilor eminescieni de la Ploiești a fost formată din:

Dan-Andrei ARDELEAN - clasa a XI-a A

Julia-Maia BORȘE - clasa a XI-a D

Mihnea-Adrian HAIDUC - clasa a X-a F

Oana CADAR- clasa a XI-a B

Daria DODEA - clasa a XII-a D

Georgiana LENGHEL - clasa a XI-a B

Daria MOCAN -  clasa a XI-a A

Maria GHIȚĂ -  absolventă 2024

Oficiali:

Larisa LOHAN - absolventă 2024, organizator 

Rareș-Darian BOLDAN - clasa a XII-a D, organizator, asistent de editor

Conducerea Colegiului Național „Mihai Eminescu”, doamna director, prof dr. Natalia Boloș, prof Nicoleta Cherecheș, director adjunct, coordonatoarea proiectului, mulțumesc elevilor participanți pentru implicare, rezultate și familiilor acestora, pentru întreg sprijinul acordat. Sperăm, ca elevii eminescieni să continue acest proiect reprezentativ pentru colegiul nostru, pentru formarea  cetățeniei democratice și dezvoltarea spiritului civic.

15.09.2024

Festivitatea deschiderii noului an școlar - 09.09.2024

09.09.2024