Catedra de informatică

HOUR OF CODE- eveniment internațional

Cel mai mare eveniment din Educaţie, din istorie, a avut loc pentru a cincea oară la Colegiul Naţional Mihai Eminescu.

În săptămâna 3-9 decembrie elevii Colegiului Național Mihai Eminescu Satu Mare au avut oportunitatea de a învăța în atelierul de programare al „celui mai de amploare eveniment IT din lume” – așa cum a fost numit Hour of Code, încă din 2014, când România s-a alăturat acestei mișcări.

Hour of Code, este un eveniment internațional care își propune atragerea tinerei generații și nu numai în domeniul IT.

Elevii au avut ocazia de a se iniția în tainele programării, prin intermediul unor jocuri rezolvate prin linii de cod, obținând la finalul orei de programare o diplomă.

Învățarea prin joacă este foarte utilă dezvoltând abilități cognitive complexe.

Tehnica utilizată în cadrul acestor jocuri este de a evolua începând cu ceva simplu, ca apoi treptat să se ajungă la situații problematice care pot fi depășite cu ușurință datorită experienței acumulate anterior.

Hour of Code reprezintă un instrument de învățare adaptat secolului XXI, devenind o metodă didactică de actualitate. Participanții au învățat că tehnologia computerelor este distractivă și creativă, că este accesibilă la orice vârstă, tuturor elevilor, indiferent de proveniență.

Activitatea a fost coordonată de către prof. Vida Felicia, prof. Durla Pașca Elenita, prof. Nicoleta Șandor în colaborare cu echipa Multitouchcnme, coordonată de prof. Georgeta Cosma.

Concursul internațional de programare Catalysts Coding Contest

Vineri, 16 noiembrie, în campusul universității Babeș-Bolyai, FSEGA din Cluj-Napoca a avut loc a XXIX-a ediţie a evenimentului Catalysts Coding Contest (http://contest.catalysts.cc).

Catalyst Coding Contest este cel mai mare concurs de programare din Europa organizat la nivel international de compania Catalysts Software. Anul acesta CCC s-a desfăşurat în peste 50 de locații, în România, Republica Moldova, Austria, Germania, Franța, Spania, Italia, Belgia, Croația, Serbia, Belarus, Egipt, Africa de Sud, SUA, Kenya.

Participanţii la concurs și-au testat talentul și priceperea în rezolvarea unor probleme de algoritmică, folosind un limbaj de programare la alegere.

La competiţia organizată în Cluj Napoca au participat elevii Colegiului Național Mihai Eminescu din Satu Mare:

      • Coroian David Nicolae, clasa a X-a B, profesor Durla-Pașca Elenita
      • echipa formată din Caracioni Octavian, clasa a VI-a și Silaghi Vlad, clasa a VI-a, profesor Șandor Nicoleta

Elevul Coroian David Nicolae s-a clasat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, obținând premiul I global.

Cei mai tineri participanți din concurs, elevii Caracioni Octavian și Silaghi Vlad, din clasa a VI-a, au obținut un loc merituos în clasament.

Elevul Coroian David Nicolae se pregătește și în cadrul Centrului Județean de Excelență Satu Mare, sub îndrumarea prof. Șandor Nicoleta, iar elevii Caracioni Octavian și Silaghi Vlad se pregătesc În cadrul Centrului Județean de Excelență Satu Mare sub îndrumarea prof. Surducan Liana și a prof. Vida Felicia.

Bebras - concurs internațional de gândire logică și computațională

În perioada 12-17 noiembrie 2018 s-a desfășurat, la Colegiul Național Mihai Eminescu, a treia ediție a concursului internațional Bebras, ce își propune să introducă elevii de toate vârstele în domeniul gândirii algoritmice și computaționale și să îi atragă spre domeniul informatic. Întrebările din cadrul competiției sunt axate pe gândirea logică și computațională. Concurenții nu trebuie să dețină cunoștințe de informatică sau programare pentru a rezolva cerințele, însă trebuie să demonstreze o gândire structurată, bazată pe utilizarea conceptelor algoritmice și logice.

Gandirea computaționala reprezintă un proces de rezolvare a unei probleme ce include o serie de caracterisitici, precum ordonarea logică, analizarea datelor, crearea de soluții pe baza unor algoritmi, recunoașterea unor șabloane, abstractizarea, înțelegerea conexiunilor între informații. Acest mod de gândire este esențial în dezvoltarea aplicațiilor software, însă poate fi folosit în procesul de rezolvare a problemelor dintr-o multitudine de domenii, precum matematică, știință sau materii umaniste. Elevii care învață să folosească acest tip de gândire vor înțelege modul de relaționare al materiilor predate în școală și de asemenea vor înțelege aplicabilitatea acestor noțiuni în viața de zi cu zi.

Din școala noastră au participat 68 de elevi, dintre care 7 s-au calificat la etapa următoare, în urma obținerii unui punctaj de minim 150 dintr-un maxim posibil de 180:

 • Uzum Răzvan Viorel, IX C, prof. Șandor Nicoleta
 • Mihai Eduard Alex, IX B, prof. Șandor Nicoleta
 • Meghișan Darius, XI A, prof. Vida Felicia
 • Coroian David-Nicolae, X B, prof. Durla Pașca Elenita
 • Angheluș Alin, X B, prof. Durla Pașca Elenita
 • Pintea Alexandra, XII B, prof. Durla Pașca Elenita
 • Szilagyi Dragoș George, IX B, prof. Șandor Nicoleta


Le urăm succes la confruntarea din martie 2019!