Laura Porcza

Laura a absolvit colegiul în anul 2012, la specializarea științe ale naturii bilingv engleză, în clasa d-nei profesoare Alice Petrachioaie.

Preluare de la portalsm.ro, 09.12.2015

Sătmăreanca Laura Porcza a fost premiată de ambasadorul României din Marea Britanie, Cosmin Onisii, luând locul I în cadrul celei de-a VIII-a ediție a Conferinței Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor Români din Marea Britanie, cu tema ”Building our place în Europe – Young Romanians Making Difference”. Tânăra Laura Porcza s-a clasat pe locul întâi la categoria ”Undergraduate”, iar decernarea Diplomei Ambasadorului îi recunoaște activitatea academică și impactul în comunitatea românească din Marea Britanie.

Povestea Laurei este impresionantă și te face să te înclini în fața ambiției și perseverenței unui copil. Laura a urmat Colegiul Național Mihai Eminescu, având printre altele ca hobby şi teatrul. A crescut în mediul medicinei, tatăl ei fiind tehnician dentar, iar în familie sunt mai mulți medici stomatologi. Laura voia să urmeze Facultatea de Stomatologie dar a ales să meargă în Anglia la Facultatea de Științe Biomedicale. Taxele de școlarizare au fost subvenționate guvernamental de statul englez, bani care trebuie returnați în 30 de ani, iar pentru a-și achita chiria și întreținerea, Laura a fost nevoită să lucreze part-time în diverse locuri, magazine, azil de bătrâni, la curățenie sau spălat de mașini. În fiecare vacanță tânăra muncea și strângea banii necesari pentru întreținere la renumita școală englezească, și din păcate nu şi-a permis nici măcar o vizită până acasă pentru a-și vedea mama pensionară.

În ciuda greutăților unui tânăr student român în Anglia, Laura s-a clasat în fiecare an pe locul întâi, iar la absolvire a fost șefă de promoție, performanță care a fost răsplătită cu 10.000 lire sterline din partea universității. La ceremonia de absolvire a facultății, sătmăreanca Laura Porcza a ținut discursul din partea studenților, colegii ei ovaționând cuvintele emoționante ale tinerei absolvente. Liga Studenților Români din Străinătate – Filiala Marea Britanie (LSRS UK), Societatea Studenților Români de la University of Oxford (SSR Oxford) și Societatea Studenților Români de la University of Cambridge (SSR Cambridge), sub înaltul patronaj al Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și cu sprijinul Camerei de Comerț Romano-Britanice și a Fundației Rațiu, au organizat în data de 21 noiembrie 2015, la St. Catherine’s College, University of Oxford, cea de-a VIII-a ediție a Conferinței Studenților, Profesorilor și Cercetătorilor Români din Marea Britanie (CSPCR UK), cu tema “Building our place in Europe – Young Romanians Making a Difference”. La eveniment au fost prezenți peste 200 de participanți și 13 speakeri.

Câștigătorii de anul acesta sunt:

1. Categoria ‘Undergraduate” – Laura Melinda Porcza (Uni. of Portsmouth)

2. Categoria “Postgraduate” – Alexandra Bulat (Uni. of Cambridge)

3. Categoria “Researchers” – Mariela Neagu (Uni. of Oxford) si Ioan Poleniuc (Uni. of York)

4. Categoria “Romanian Student Society” – Cambridge Romanian Society

5. Categoria “Romanian Community” – Nicolae Daniel Popescu