30 de ani de Internet în România. Echipa Multitouchcnme a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” parte activă din istoria recentă 

     Pe 27 Octombrie 2023, s-a desfășurat la Universitatea Politehnică București Conferința Internațională de Învățământ Virtual, Icvl Cniv, ediția XXI, în cadrul căreia a fost lansat volumul ,,30 de ani de INTERNET în România. Oameni, momente și imagini" (sursa: https://cniv.ro/volum-de-lucrări/), editat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, București. 

   Prin proiectul lansat în anul 2010, Echipa Multitouchcnme a Colegiului Național ,,Mihai Eminescu”, coordonată de dr. Georgeta Cozma, a fost inclusă între momentele care au contribuit major la asocierea internetului cu educația 4.0. 

    Echipa Multitouchcnme   este  singulară în sistemul educațional românesc  prin viziunea pe care se construiește demersul cercetării în proiecte STEAM: metodologia Transdisciplinarității experimentale, asociată cu Studiul Complexităţii și grefată pe paradigma constructivistă, în care  internetul și tehnologia aduc inovație și relevanță în procesul educațional, stimulează un mediu de învățare activ și exploratoriu. Activitățile Echipei pot să constituie un model de bune practici pentru o reformă  autentică în educație, creatoare, generatoare de salt în cunoaștere,  anticipând, cu multă vreme înainte, direcții cuprinse în proiectul ,,România Educată”.

     De la constituirea echipei, până în prezent, proiectul s-a dezvoltat  la un nivel superior, deschis spre competiții internaționale și naționale de proiecte STEAM, spre mediul academic de cercetare. În Echipă sunt cuprinși, anual, peste 100 de elevi și profesori deschiși metodologiei  inter și transdisciplinare, conștienți că avem nevoie nu doar de Smart City, ci și de Smart People. 

Colaborarea profesorilor este flexibilă, în funcție de proiectele elaborate. Menționăm generația prezentă a Echipei:

Coordonator:dr.Georgeta Cozma: Concepție proiecte și perspectivă transdisciplinară

Referent Comunicare / Documentare: dr. Natalia Boloș

Referent Istorie / Documentare: prof. Nicoleta Cherecheș

Referent Chimie: prof. Claudia Pop; prof. Bianca Domuț

Referent Fizică: prof. Viorel Solschi; prof. Liviu Rotaru; prof. Mariana Brumboiu

Referent Biologie: dr. Laura Groza; dr. Adriana Oprea

Referent Marketing / Media: prof. Gigelia Silaghi

Referent Informatică: prof. Nicoleta Șandor

Referent Limbi străine: prof. Ramona Istrate, Tunde Anițaș, Eniko Hegeto

Mentor: ing. Marian Stan, Continental Frankfurt; Ioana Milea, studentă la Universitatea Tehnică, Facultatea de Fizică, Garching bei München.

    Încă de la începutul constituirii, Echipa  s-a impus ca un  ,,nucleu de străpungere”, prin care am generat saltul înspre noul tipar educațional cerut imperativ de societatea bazată pe cunoaștere, fără, însă, a provoca o ruptură față de Tradiție. Ne-am bazat pe competențele personale ale elevilor și profesorilor, combinate sinergic, în vederea coagulării acelor competențe-nucleu (core competencies) necesare în proiectele inter și transdisciplinare și în secolul 21.

     În acest context, pregătim editarea unui volum de bune practici, care să coaguleze toate etapele parcurse, oameni, proiecte, acțiuni. Volumul va fi editat de organizația Narada, parte din Romanian Business Leaders Foundation  și @Bic România.