B-Robo Team în Tabăra Națională de Robotica Esentza Summer Camp, 2023 la Beclean

Tabără devenită deja tradiție pentru pasionații de robotică din toată țara, Esentza Summer Camp oferă experiențe unice tuturor participanților, elevi și mentori. Participă la Esentza Summer Camp zeci de tineri valoroși, talentați, inovatori și plini de ambiție, care ne inspiră pe fiecare dintre noi prin munca, perseverența și pasiunea lor pentru inovație și tehnologie!

În perioada 24-30 iulie 2023 a fost organizată prima serie a taberei, la care au participat și membri ai echipei sătmărene de robotică B-Robo Team, alături de mentorul lor, prof. Horea Adrian Jurge.

Programul taberei a fost unul intens, cuprinzând cursuri FTC,  dezbateri, activități de team building, provocări, vizite tematice și divertisment. Chiar și  reprezentanți ai Poliției au fost prezenți în tabără, încurajând tinerii să-și „programeze” foarte bine mișcările atunci când vine vorba de alegerea anturajului sau testarea unor noi provocări.

Participanții au avut ocazia de a  vizita  extensia UTCN Bistrița, unde profesori universitari au susținut cursuri SolidWorks 3D , CAD, a avut loc și o dezbatere privind Networkingul FTC. Roboticienii au vizitat și atelierele celor de la Megatitan, sponsorul oficial al echipei Esentza Robotics, au făcut corelări și comparații între sistemele folosite de ei în domeniul roboticii și cele existente în firma din Beclean. 

O prezență mult așteptată și apreciată a fost Ana Popescu de la Nație prin Educație,  workschop-urile  tematice suținute de ea, precum și dezbaterile cu membrii echipelor de robotică și mentorii acestora de fiecare dată sunt interesante, incitante, constructive și motivaționale.

Dintre activitățile desfășurate în tabără, din care participanții au învățat și descoperit lucruri noi amintim: Demo-ul de  robotica cu tema sezonului #7 Power Play, provocarea  de contruire a unui robot in 2 zile care sa ridice conurile de pe  high junction, Treasure Hunt. Dornici de a fi printre cei mai buni și la activitățile non-tehnice, membrii echipei B-Robo Team obținut  locul I la Treasure Hunt.  

Pentru prima dată în tabără de la Beclean, s-a organizat și un concurs de inovare, “ESENTZA SUMMER CAMP by MEGATITAN”, destinat echipelor participante în Tabăra Națională de Robotică, 2023 Participanții(echipele de robotică) și-au putut depune proiecte pentru cele 2 secțiuni ale concursului, respectiv: 1) Materiale, tehnologii şi produse inovative, automatizare procese, robotică etc. și 2) Eficienţa energetică şi valorificarea surselor regenerabile de energie, metode de economisire a energiei. 

”Smart Sort”, proiect coordonat de Adi Chivari, membru al echipei B-Robo Team, în colaborare și parteneriat cu Școala de robotică Smart RobotX, Universitatea Tehnică Cluj Napoca, extensia Baia Marea și Alu Menziken, a fost invenția care a clasat echipa pe locul I la Concursul de Inovare:“ESENTZA SUMMER CAMP by MEGATITAN”Beclean, 2023.

Un alt ingredient care nu putea lipsi din tabără a fost distracția, timpul de calitate petrecut de tineri socializând, participand la drumeții, excursii, campionat de tenis și fotbal și la diferite provocări. Primăria orașului Beclean, a pus la dispoziția participanților biciclete, pe tot parcursul șederii lor acolo. Au fost in drumeții, la Băile Figa, au vizitat Bistrița și diferite obiective turistice locale. 

Spiritul First Tech Challenge și comunitatea FTC sunt modele, etalon  de prezentat și promovat pentru tinerii noștri. 

Membrii echipei B-Robo Team  sunt recunoscători că au avut ocazia să trăiască o astfel de experiență care se dorește a avea un ecou  pozitiv și efecte pe măsură în noul sezon! Mulțumim echipelor Esentza și mentorului lor de suflet, prof. Nicula Cristian Mircea, inspectpr școlar general al Inspectoratului Școlar Bistrița Năsăud pentru găzduire, ospitalitatea generoasă și pentru programul bogat din tabără.