Ioana Milea  - Eleva care visează  să  facă cercetare înaltă la CERN

Ioana Milea  - Eleva care visează  să  facă cercetare înaltă la CERN (Consiliul European pentru Cercetare Nucleară).

Titlul de ,,șef de promoție” validează nu doar performanțele școlare ale unui elev, cuantificate în note, ci, mai ales, performanțele de excelență, prin care devine vizibil și care îl poziționează ca model sau chiar lider. 

     Ioana Milea, una dintre șefele de promoție, 2023, ale Colegiului Național ,,Mihai Eminescu” Satu Mare, clasa a XII-a A, ilustrează exact  ceea ce presupune această  recunoaștere a performanței școlare. Nu este doar eleva cu 10 pe linie. Este adolescenta  care a avut curajul să își pună ștachete înalte, să caute provocări în domenii care depășesc cu mult programele școlare, să își prefigureze viitoarea carieră construind, cu fiecare performanță, un fundament temeinic. 

     Ioana  a fost admisă la Universitatea Tehnică, Facultatea de Fizică,  Garching bei München, începându-și etapa de studiu academic. 

 Și, pentru că visul ei este să  facă cercetare înaltă la CERN (Consiliul European pentru Cercetare Nucleară), în Elveția, a înțeles că perioada liceală este propice pentru acumulare de informații, pentru dezvoltarea competențelor și abilităților. Astfel, a urmat, online (iată, beneficiile e-Learning) cursuri care deschid perspective complexe înspre cercetare: Curs de biologie sintetică organizat de MIT și Harvard - How to grow (almost) anything; Curs de programare cuantică organizat de IBM Quantum, Qubit x Qubit, în parteneriat cu universitățile Harvard, MIT, Stanford, UC Berkeley - Introduction to Quantum Computing; Program de mentorat în programare cuantică (QOSF Mentorship) pentru dezvoltarea de proiecte organizat de experți din industrie și mediul academic la nivel mondial.

    Ioana știe că, în secolul XXI, cercetarea depășește limitele disciplinarității, impunând perspective inter și transdisciplinare. Dar, pentru a ajunge la aceste înalte niveluri de abordare, este obligatorie aprofundarea disciplinară. În acest sens, și-a construit un palmares olimpic, la materiile fundamentale pentru cariera viitoare: Fizică, coodonată de prof. Viorel Solschi și Izabela Sava  (Medalie de Argint- Olimpiada Națională de Fizică, 2021, 2022; Premiul I - Fyziklani International (Praga) / Medalie de Bronz, 2023; Medalie de Bronz, Olimpiada Internațională de Fizică Zhautykov 2023) și Matematică, coordonată de prof. Horea Jurge (Medalie de Bronz - Olimpiada Națională de Matematică, 2023).

    Perspectiva inter / transdisciplinară a exersat-o în cadrul proiectelor STEAM ale ,,Echipei MultitouchCNME” și ,,Atelier Transdisciplinar” al Centrului Județean de Excelență Satu Mare, participând, cu echipa de proiecte, coordonate de prof.dr. Georgeta Cozma și mentorată STEAM de ing. Marian Stan, Continental Frankfurt, eminescian fidel Echipei,  în competiții internaționale (Medalie de Bronz - INTOC International Science Project Competition, Turcia, 2022; Medalie de Argint - IrPrO International Research Project Olympiad, 2022, Indonezia; Medalie de Aur- ISIO International STEM Innovation Olympiad,2023, Indonezia) și în competiții naționale (Medalie de Bronz – RoSEF, 2021, 2022, 2023; Medalie de Argint – RoSEF, 2022; Premiu special - Olimpiada Națională de Creativitate Științifică, 2022; Premiul II- Concursul Național de Inventică și IT DaVinci).  

     În cadrul celor două echipe de cercetare STEAM, Ioana a exersat munca în echipă; și-a asumat valorile transdisciplinare: rigoare, deschidere și toleranță; și-a dezvoltat abilități de leadership; a construit prietenii cu membrii echipelor. 

   Studiul în străinătate și dezvoltarea academică înspre cercetare impun cunoașterea limbilor străine la un  înalt nivel. Ioana și-a luat atestatele la trei limbi: Engleză Cambridge CAE - C2, cu prof.dr.Tunde Anițaș; Germană DSD II- C1, cu prof.Eniko Hegeto; Franceză Delf- B2, cu prof. Mariana Molnar. 

    Implicit, prin parteneriatul  cu firma Zollner, facilitat de prof. Viorel Solschi, pentru realizarea unui proces de automatizare  și prin participarea la Paid Internship, oferită de prof. Nicolae Mateian, Manager Alfa Vega SA, Satu Mare, elevilor Echipei MultitouchCNME, a experimentat munca activă și specifică  într-o companie. 

    Dincolo de performanțele ei, adolescenta Ioana Milea are genunchii juliți de la căzăturile cu bicicleta; dansează și fredonează muzica generației și așteaptă, cu nerăbdare, să își deschidă aripile, pentru a aprofunda, academic, minunățiile Universului guvernat de Legile Fizicii.

Succes și anduranță îi dorim! 

Prof. dr. Georgeta Cozma