Ziua națională a României

Cu ocazia zilei naționale a României, de 1 decembrie 2017, un grup de profesori și elevi ai Colegiului Național Mihai Eminescu au participat la manifestările organizate cu acest prilej de prefectura județului Satu Mare. Astfel s-a depus câte o jerbă de flori la busturile lui I.C. Brătianu și Iuliu Maniu, personalități importante în clădirea României moderne.

Momentele solemne au continuat la monumentul dedicat preotului dr. Vasile Lucaciu, unul din făuritorii României Mari și luptător pentru introducerea limbii române în școlile din Transilvania, activând și ca profesor de limba română la liceul nostru între 1878 și 1885. Aici, elevul clasei a XI-a D, Bogdan Botiș a recitat poezia Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie. În semn de recunoștință pentru toți românii care au miltat pentru Marea Unire din 1918 am depus o coroană de flori la statuia marelui memorandist.

Pentru noi, ca școală, ziua Marii Uniri are o deosebită importanță, întrucât existența noastră ca liceu românesc este legată direct de acest eveniment. În 1919 vom aniversa 100 de ani de la înființarea Liceului Mihail Eminescu în Satu Mare. 

https://photos.app.goo.gl/BZphKHMStGAuxY552

Miercuri, 27 noiembrie 2017, lângă bustul lui Petru Bran, Grupul Armonia a Asociației Județene a Pensionarilor din Satu Mare a interpretat cântece patriotice închinate Zilei României. Au recitat poezii din lirica românească doamnele Maria Bălaj și Rodica Cuc și domnii Cornel Morar și Dorel Iurcenco. Domnul Sandu Ivanovici a interpretat o melodie folk și doamna Angela Munteanu, o melodie de muzică populară.

În atmosfera creată, elevii și profesorii prezenți au dansat Hora Unirii. Momentul creat de Grupul Armonia a fost o adevărată lecție de patriotism pentru cei prezenți.

https://photos.app.goo.gl/yO3VExUkYLBbPtWC3

Luni, 27 noiembrie 2017, cu începere de la ora 14, la Sala de lectură Gheorghe Bulgăr a Bibliotecii Județene Satu Mare, elevi și profesori de la Colegiul Național Mihai Eminescu au participat la evenimentul Cu Vasile Lucaciu spre Unirea cea Mare.

Scopul evenimentului a fost de a comemora 95 de ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui dr. Vasile Lucaciu (1852-1922) și de a marca împlinirea a 99 de ani de la înfăptuirea, la 1 Decembrie 1918, a Marii Uniri.

În programul deosebit de bogat și variat, elevii Colegiului Național Mihai Eminescu au participat activ la unele momente literar-artistice prin Grupul folk Gala, coordonat de prof. Carmen Bratosin. Au fost prezenți elevi olimpici care au fost însoțiți de către profesori ai Catedrei de Istorie, domnii Marius Horșia și Ciurică Dan Matei, și de către doamna Rațiu Sanda de la Biblioteca Petru Bran. S-a intonat Imnul de Stat al României, în interpretarea Ștefaniei Hotca, elevă în clasa a VII-a, și a Iasminei Vereș, elevă în clasa a X-a, ambele de la Colegiul Mihai Eminescu, iar Grupul folk Gala a interpretat Doina lui Vasile Lucaciu și a melodia Limba noastră, pe versurile lui Alexei Mateevici.

Biblioteca Județeană Satu Mare a fost instituția gazdă și organizatoare a acestui eveniment aniversar. Alte instituții și asociații implicate au fost Consiliul Județean Satu Mare, Protopopiatul Greco-Catolic Român Satu Mare, Asociația SAVO – Scrieri ale Vechiului Oraș, Asociația Civică Tempora, Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria – filiala Satu Mare, Asociația Județeană a Pensionarilor Satu Mare și Colegiul Național Mihai Eminescu.

https://photos.app.goo.gl/L7kUR0MP7SeZs7E23