Elevi eminescieni la Parlamentul European al Tinerilor din Tromso, Norvegia

Eleva Larisa Lohan, clasa XI-a B, specializarea matematică-informatică 

Elevul Rareș Boldan, clasa X-a D, specializarea științe ale naturii, bilingv engleză

Doi elevi eminescieni au făcut parte din delegația României în

 Parlamentul European al Tinerilor din TROMSO – NORVEGIA

 

Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Satu Mare este școală parteneră EYP – Parlamentul European al Tinerilor -  România, cu participări anuale la etapele regionale, naționale și internaționale. În urma performanțelor demonstrate în cadrul Sesiunii Naționale de Selecție din octombrie 2022, de la Bușteni, au fost selectați șase elevi, dintre care doi sătmăreni, pentru a reprezenta România la Tromso, Norvegia, la cea de-a 98-a Sesiune Internaționala a Parlamentului European al Tinerilor. Din delegația României au făcut parte și doi elevi ai Colegiului Național Mihai Eminescu din Satu Mare, Rareș Boldan, clasa X- a D și Larisa Lohan, clasa a XI-a B, alături de alți patru elevi, de la alte Colegii Naționale din România. Delegația României, cei șase liceeni, au zburat împreună, până în Tromso, la 300 de km în Cercul Arctic. La Sesiunea Internațională au participat aproximativ 300 de tineri din toate colțurile continentului. Timp de zece zile, la începutul lunii martie, în perioada 4-12 martie 2023, aceștia au muncit intens la rezoluțiile comitetelor lor, care pot fi consultate aici. Totodată, materiale media se găsesc pe pagina media. Eminescienii, Larisa Lohan și Rareș Boldan, sprijiniți de firma Mueller&Prietenii, au călcat pe urmele exploratorilor arctici și au fost prezenți într-o regiune unică, a Europei. Evenimentul le-a permis să exploreze zona prin activități culturale, de dezbatere științifică. Acest lucru a facilitat performanța lor în cadrul elaborării rezoluțiilor comitetului, Eurovillage, Ziua Culturală și Adunarea Generală. Experiențele lor includ cooperarea paneuropeană în contextul arctic, legăturile sociale transfrontaliere, schimbul cultural cu mediul local și între participanți, întâlniri cu experți academicieni pe teme discutate.

Larisa: Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne concentrăm în mod special asupra crizei climatice. Această problemă este identificabilă pentru toți europenii, dar mai ales într-o regiune vulnerabilă a Arcticii, unde efectele negative ale schimbărilor climatice devin mai severe mai repede decât oriunde altundeva. E nevoie de soluții noi, de durată. În plus, este unul dintre spațiile globale, importante din punct de vedere geopolitic, în care cooperarea internațională este pașnică și funcționează bine în ciuda diferențelor. Am învățat astfel despre modul în care poate fi realizată cooperarea internațională productivă.”

Rareș: Inițial am fost speriat puțin de adâncimea tuturor topicurilor. Totul era despre Arctic, și de obicei, topicurile sunt cât mai diverse. Totuși, pe parcursul sesiunii, am realizat de ce eram în Arctic și de ce era așa de importantă prezența noastră acolo. Arcticul este o regiune unică pe glob, de o importanță nespusă. Problemele din el nu se rezumă doar la <<se topește gheața>> și chiar așa, doar topirea respectivă e îngrijorătoare. Ca și experiență, TROMSO 2023 a fost unică, și una din experiențele pe care nu le voi uita foarte iute. La finalul sesiunilor ne salutăm cu <<See you somewhere in Europe>>, cu acest salut vreau să închei comentariul meu.“

Conducerea Colegiului Național Mihai Eminescu, doamna director, prof. dr. Natalia Boloș, prof. Nicoleta Cherecheș, director adjunct, coordonator al proiectului la nivelul școlii, mulțumesc firmei Mueller&Prietenii SRL, pentru ajutorul financiar acordat, necesar deplasării elevilor în Norvegia, familiilor elevilor, pentru sprijin și cooperare. Ca un element de noutate informațională, este că elevii eminescieni vor participa, în continuare, la aceste activități, dovadă interesul acordat aplicațiilor depuse de aceștia. Rareș Boldan, clasa X-a D, a fost selectat să participe, în calitate de chairperson (coordonator al unui comitet) la Sesiunea Regională de selecție din Cracovia, Polonia, în perioada 25-28 mai 2023. Totodată, elevul Timotei Fane, clasa XII-a D, participant și el, în 29 octombrie - 6 noiembrie 2022 la Sesiunea Internațională a Parlamentului European al Tinerilor de la Kortrijk de lângă Bruxelles, Belgia va extinde experiența, ca membru EYP – România, participând și el, în calitate de chairperson la Sesiunea Națională de selecție din Graz, Austria între 20-24 aprilie 2023. Larisa a aplicat la cel de-al 7 lea Youth Summit din Cipru, în 20-23 iulie 2023. Le dorim succes!