Am celebrat România!

Spectacolul de la Casa de cultură

7 noiembrie 2018

Centenarul Marii Uniri este un prilej și pentru elevii și profesorii Colegiului Național Mihai Eminescu să evoce un moment important al istoriei, să consolideze legăturile dintre generații, să iubească mai mult pământul natal și comunitatea în care trăiesc, să se respecte reciproc.

Elevii și profesorii Colegiului Național Mihai Eminescu au derulat în zilele de 7 și 8 noiembrie 2018 o serie de evenimente dedicate Zilei Naționale a României, sub genericul „Celebrăm România”. Ne sunt parteneri în acest proiect: Primăria Municipiului Satu Mare, Centrul Cultural G.M. Zamfirescu, Asociația de părinți a elevilor de la Colegiul Național Mihai Eminescu, Asociația Civică „Tempora” Satu Mare, Consiliul școlar al elevilor de la Colegiul Național Mihai Eminescu.

Anul 1918, prin Unirea Transilvaniei cu România, are o semnificație deosebită pentru liceul nostru, care-și datorează existența acestui eveniment. În octombrie 1919, ca rezultat al Marii Uniri, își începea activitatea Liceul Mihail Eminescu. Alături de centenarul statului român, liceul mai sărbătorește 50 de ani de la lansarea primei reviste a școlii - „Luceafărul” și 10 ani de la fondarea Alianței Colegiilor Centenare. Din 2008, Colegiul Național Mihai Eminescu este membru fondator al acestei alianțe.

Miercuri, 7 noiembrie 2018, cu începere de la ora 17, la Casa de Cultură a Sindicatelor a avut loc prezentarea enciclopediei digitale “România 1918. Oameni, momente și imagini” de către prof. Radu Jugureanu, reprezentant Siveco și coordonator al proiectului. Enciclopedia digitală este o colecție unică de izvoare istorice: imagini rare, filme, vizualizări în 3D ale unor monumente care evocă Marea Unire, fotografii de epocă animate, mărturii de pe front și din spatele frontului.

În partea a doua a manifestării din 7 noiembrie s-a desfășurat spectacolul artistic „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” pregătit de elevii și profesorii colegiului. Poezia și cântecul patriotic, alături de folclorul românesc, ne-au adus aminte de obiceiurile și de tradițiile străbune.

La aceste momente a asistat un public divers format din profesori, elevi și părinți ai colegiului, inspectori școlari, directori de școli, directori de instituții, oameni de cultură, profesori pensionari.

A fost un prilej de redescoperire a sentimentului de mândrie națională și, implicit, o incursiune în propria identitate. Spectatorii, adulți și copii, au rămas cu toții impresionați până la lacrimi, de atmosfera creată pe scenă de talentații elevi ai colegiului.

Aducem mulțumiri ansamblului Codrulețul din Tășnad, pentru participarea la acest spectacol.

Mulțumiri se cuvin profesoarelor care au pregătit acest moment: Dorina Ziman, Anamaria Ardelean, Carmen Bratosin, Geta Cozma și Delia Seicean.

1.mp4
2.mp4
3.mp4
4.mp4
5.mp4
6.mp4
7.mp4
8.mp4

Fotografii de la eveniment


Album 1

Fotografii de la eveniment


Album 2