Echipa Perpetuum Mobile participă la competiția regională  de robotică FTC

Cluj-Napoca, 7-9 februarie 2020

Pentru al treilea an consecutiv, echipa de robotică a Colegiului Național "Mihai Eminescu" Satu Mare, Perpetuum Mobile, participă la competiția BRD FIRST Tech Challenge. Echipa Perpetuum Mobile este formată din 15 elevi din clasele IX-XII și trei profesori coordonatori. Este vorba de tineri doritori de cunoaștere care sunt pasionați să descopere aplicațiile STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) în viața reală. În fiecare an, echipa primește membri noi care dovedesc calități potrivite cel puțin unuia dintre departamentele grupului (Proiectare, Programare, Construcție, Relații Publice, Jurnal). 

BRD FIRST Tech Challenge România investește în viitorii lideri tehnologici. Echipele își proiectează, construiesc și programează un robot care să respecte anumite cerințe și să îndeplinească anumite sarcini pentru a acumula cât mai multe puncte. La finalul fiecărei etape (demo, regională, națională), se realizează un clasament în funcție de punctajul obținut. Mai mult decât atât, un rol important în competiție îl joacă coordonarea echipei și modul în care se afirmă fiecare în parte, atât în concurs, cât și în comunitate. 

Întreaga competiție susține valorile FIRST și anume “Coopertition” și “Gracious professionalism”. Dar ce sunt aceste “valori” și de ce sunt așa de importante? Valorile sunt asemenea unor reguli de bază care asigură o bună comunicare între echipe, susținere reciprocă la nevoie și învățarea unor noțiuni noi prin lucru practic și informare. Se oferă premii atât pentru robot, cât și pentru Design Award, Inspire Award, Control Award, Think Award, Connect Award, Motivate Award. Fiecare dintre premii vizează activitatea echipei ca grup, modul în care au reușit să se promoveze și activitatea echipei. 

Echipa si experiența din cadrul competiției 

În acest an a trebuit să participăm la două demo-uri pentru a ne putea califica la regională. La primul Demo am vizitat orașul Cluj-Napoca, în data de 17 ianuarie, și am participat în competiție alături de alte 24 de echipe. Cel de-al doilea Demo, 25 ianuarie, a avut loc în Arad, unde am întâlnit alte 9 echipe dornice de același rezultat ce și noi-de a lua premiul I. 

La fiecare dintre cele două demo-uri am întâmpinat atât urcușuri cât și coborâșuri.  Am dobândit experiență în cadrul concursului, iar unii dintre noi am simțit pentru prima dată adevăratul gust al competiției  First Tech Challenge. De asemenea, am legat noi prietenii cu echipe din diverse părți ale țării și am învățat despre una dintre cele mai importante calități pe care trebuie să le avem într-o competiție, adică profesionalismul. 

Desigur, cu toții suntem cuprinși de emoții pentru faza regională care va avea loc pe 7-9 februarie la Cluj. Încă mai facem câteva pregătiri pe ultima sută de metri, deoarece ne dorim ca totul să fie perfect pentru momentul decisiv. Suntem implicați și luptători pentru a ne atinge scopul stabilit la începutul anului școlar. 

Oricât de precis ar fi fost calculată situația, aplicația practică este diferită de teoria cunoscută. Atunci când robotul este pus în funcțiune apar factori care pun în dificultate performanța acestuia. De aceea, noi, cei din departamentul de proiectare și construcție, trebuie să fim mereu pregătiți să intervenim și să remediem problemele. 

Concursul reprezintă pentru noi o cale de a ne testa imaginația și gândirea logică, pe lângă materiile dispuse de școală, acest concurs ne testează capacitatea de a proiecta, a construi, a programa și a face design-ul unui robot. Totodată, competiția dorește ca noi să găsim metode de a face rost de fonduri pentru a putea achiziționa piesele, de a realiza un jurnal care să conțină toate cele întâmplate până în prezent în echipa noastră și de a amenaja un stand. 

Ce reprezintă pentru noi calificarea la națională și de ce este important 

Calificarea la faza națională ar semnifica rezultatul muncii noastre, dar ar fi și dovada că suntem o echipă unită . Suntem bucuroși ca am ajuns pană în acest punct și vom da tot ce avem mai bun la regională pentru a ne califica în etapa următoare.     

Iar în ceea ce privește următoarea perioadă... 

Dorim să achiziționăm o imprimantă nouă pentru sezonul următor, deoarece avem nevoie de piese printate la o calitate ridicată. Sala în care ne desfășurăm activitățile este la subsolul școlii, iar noi dorim să o facem un loc plăcut, care să ne reprezinte, așa că ne gândim să  o renovăm, să cumpăram câteva rafturi pe care să aranjăm piesele și afișele. Sperăm ca în viitorul apropiat ne vom califica la etapa internațională, care are loc în America, această calificare ar însemna enorm atât pentru echipa noastră cât  și pentru Colegiul nostru.  

Acest concurs ne ajută prin acumularea de experiență pe care nu am putea-o dobândi prin alte moduri, dar și la viitoarele noastre înscrieri la facultate, prin acordarea unei diplome fiecărui membru al echipei. 

Avem nevoie de susținerea dumneavoastră pentru a construi imposibilul! Ne puteți urmări pe paginile de Facebook: Perpetuum Mobile First Tech Challenge si Instagram: @perpetuummobileftc.