România salută Viena

Eminescieni în Viena, la sărbătoarea Centenarului României Mari


Sărbătorirea Centenarului României Mari, prin Asociaţia „Mihai Eminescu“ din Viena, a adus în sufletele românilor stabiliți pe alte meleaguri, bucuria unui puternic sentiment patriotic prin evenimentul România salută Viena!, organizat în inima capitalei austriece, la mijlocul lunii iunie al acestui an. 

Reprezentați ai sătmărenilor au participat la acest eveniment de excepție cu un proiect dedicat Centenarului Marii Uniri, conceput și realizat de dr. Daniela Bălu, directorul adjunct al Muzeului Județean Satu Mare. 

În acest context, un grup de elevi ai Colegiului Național Mihai Eminescu din Satu Mare, premiați la olimpiade și concursuri naționale și internaționale, a prezentat un moment artistic în limba engleză, Obicei de Sânziene, inspirat din obiceiurile și tradițiile populare legate de sărbătoarea de Sânziene din Oaș. Elevii participanți la acest eveniment sunt cei care, în acest an școlar, au reprezentat școala la Parlamentul European al Tinerilor (EYP), în sesiunea de la Bușteni: Bandula Daria, Bereș Iulia Maria Luisa, Botiș Bogdan Vasile, Cioroga Rareș Ioan, Dornea Rareș George, Farcău Oana Bianca, Ghișan-Reszler Hannelore, Marița Manuela Georgiana, Moldovan Theodora Alessandra, Neamț Răzvan Daniel, Pop Ioana Iulia, Radu Iulia Ioana. 

Spectacolul Obicei de Sânziene s-a desfășurat pe scena din Michaelerplatz, piața publică de la porțile Hofburg-ului, Palatul Imperial din Viena, alături de alte reprezentații ale unor prestigioase ansambluri folclorice din județele Maramureș, Satu Mare și Suceava. 

Delegația de elevi eminescieni a fost coordonată și însoțită de către doamna prof. Nicoleta Cherecheș, director adjunct al Colegiului Național Mihai Eminescu, alături de profesoarele de limba engleză, doamnele Ramona Istrate și Dana Vălean.

Pentru eminescienii prezenți în Viena, sărbătoarea Centenarului României Mari, a continuat cu participarea acestora la evenimentele de la Institutul Cultural Român, coordonate de conducătorul proiectului. În expoziția foto-documentară Centenarul - în ipostaze identitare, organizată de Muzeul Județean Satu Mare și realizată de dr. Daniela Bălu, o parte dintre fotografiile expuse sunt realizate în perioada interbelică de profesorul eminescian Iosif Scheinder, iar în a doua jumătate a secolului al XX-lea de către prof. Iuliu Pop, pasionat de fotografie, dascăl la Liceul Mihail Eminescu (azi, Colegiul Național Mihai Eminescu), respectiv de către absolventul eminescian Ioniţă G. Andron. Acesta din urmă, așa cum reiese din studiul Ioniță G. Andron : Schiță biografică, articole, interviuri, evocări, fotografii, publicat în anul 2017, la editura Citadela, sub atenta îngrijire a prof. Ștefan Haiduc, cunoaște arta și tehnica fotografică de la profesorul său, cel care a fost Iosif Scheinder: „După școala primară terminată la Racșa, a urmat cursurile Liceului Mihai Eminescu din Satu Mare. Aici a avut o nouă întâlnire care –i va marca viața, aceea cu profesorul Iosif Scheinder, cel care l-a inițiat și îndrumat în tehnica fotografică. Din acest moment, aparatul de fotografiat l-a însoțit în permanență.” (p. 23) Descoperirea de către grupul de elevi eminescieni a autorilor fotografiilor expuse, departe de țară, au adus un plus de prețuire pentru școala pe care o reprezintă. 

Doamna Laura Hant, președinta Asociaţiei „Mihai Eminescu“ din Viena, a făcut remarci laudative la adresa elevilor noștri.  

Directorul adjunct al Colegiului Național Mihai Eminescu, prof. Nicoleta Cherecheș, a dăruit reprezentanților Asociaţiei „Mihai Eminescu“ din Viena și ai Institutului Cultural Român însemne specifice școlii noastre, o parte din caietele editate în Seria Caietelor eminescienilor sătmăreni, în mare parte semnate de profesori ai școlii noastre sau chiar de către elevi ai acesteia, și monografii ale școlii. 

Vizitarea Facultății de Matematică a Universității din Viena prin intermediul celui care, cu ani în urmă, studia cu pasiune matematică în Colegiul Național Mihai Eminescu din Satu Mare, prof. dr. Radu Boț, a fost o reală destindere intelectuală, descoperind reale oportunități de studiu pentru cei care sunt îndrăgostiți de regina științelor exacte.  În amplul amfiteatru al facultății, profesorul Radu Boț a susținut în fața adolescenților o adevărată lecție de viață, pledând pentru studiu, cercetare, evoluție. Cu emoție firească, întâlnirea cu un alt absolvent eminescian, dr.  Robert Ernö Csetnek, matematician remarcabil al aceleiași facultăți vieneze, a completat bucuria momentului. Vizita elevilor în Facultatea de matematică s-a încheiat la ultimul etaj al acesteia care reprezintă, de fapt, o terasă de unde, sub atenta îndrumare a aceluiași dascăl, elevii au ascultat o veritabilă lecție de istorie locală, și nu numai, cu referire la clădirile, care prin arhitectura lor impresionează pe orice privitor, și la evenimente legate de acestea de-a lungul anilor. 

Vizita eminescienilor în Viena s-a încheiat cu surpriza oferită acestora de către prof. dr. Radu Boț și anume o plimbare inedită care surprindea în periplul ei clădirea în care a locuit Mihai Eminescu în capitala vechiului regat habsburgic în anii studenției. 

Absolvenții noștri, indiferent de anul în care își iau zborul de pe băncile liceului și de locul în care își duc existența peste ani, au același scop, acela de a păstra viu spiritul eminescian, prin fiecare reușită a lor demonstrând de fiecare dată faptul că inclusiv prin ei școala românească este, de multe ori, punct de reper în lume.  

Salutar este prilejul eminescienilor de a întâlni personalități prezente la evenimentul România salută Viena! și anume, doamna Natalia-Elena Intotero - ministrul pentru românii de pretutindeni,  domnul Michael Ludwig - primarul orașului Viena, E.S. dl. Bogdan Mazuru - ambasadorul României în Austria, doamna Irina Cornişteanu – directorul Institutului Cultural Român din Viena, doamna Laura Hant - președinta Asociației „Mihai Eminescu” din Viena, prof. dr. Radu Boț - prodecanul Facultății de Matematică a Universității din Viena, conducătorul Școlii Doctorale, absolvent al Colegiului Național Mihai Eminescu din Satu Mare, fiul profesorului de matematică Ioan Boț, cel care, prin spiritul civic, și-a pus amprenta asupra destinul urbei noastre.  

Entuziasmul elevilor eminescieni și aprecierile pozitive ale personalităților prezente la eveniment despre rolul nostru în reușita acțiunii, ne determină să mulțumim tuturor celor care într-o formă sau alta au sprijinit participarea noastră: Consiliul Județean Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare, firmei Simbotour, firmei Auto Reflex. Nu în ultimul rând, mulțumim mass-mediei sătmărene care, ca de fiecare dată, reflectă obiectiv activitățile noastre.

Articol Informația Zilei