O vacanță inedită și creativă la Colegiul Național Mihai Eminescu!

Tabăra de Matematică și Informatică, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare în parteneriat cu Centrul Județean de Excelență Satu Mare, Asociația Excelență în Informatică Satu Mare  și Societatea de Științe Matematică din România, filiala Satu Mare, desfășurată la Colegiul Național Mihai Eminescu din Satu Mare, în perioada 12-15 februarie 2024, a fost prilejul participării multor elevi din județul nostru la diferite activități propuse de organizatori, zilnic. Elevi de gimnaziu și de liceu au participat la o serie de activități captivante și provocatoare, menite să le dezvolte abilitățile și să le stimuleze pasiunea pentru aceste domenii. Pe lângă activitățile de pregătire propriu zise, la matematică și informatică pentru competițiile perioadei următoare, olimpiade școlare și numeroase concursuri, elevii au avut prilejul să participe, după amiezile la activități extrașcolare care să le suscite interesul pentru alte domenii ale cunoașterii. Vă prezentăm câteva dintre acestea:

Activitatea de miercuri, 14 februarie, din cadrul Taberei de matematică și informatică a continuat, după amiază, cu o tematica inedită, care a oferit prilejul elevilor să cunoască, să aprofundeze cunoștințe din alte domenii, istorie și astrofizicā. Activitatea " Istorie locală - cultură și civilizație " le a oferit prilejul unor călătorii virtuale, la cele mai importante obiective istorice din județ, prezentarea unui scurt istoric al fiecăruia, descrieri arhitecturale și a unor evenimente istorice importante, care au marcat istoria locală, sătmăreanā. Turul virtual istoric a fost prezentat de către elevii grupei de istorie, clasa XI-a, coordonată de profesor Nicoleta Cherecheş, din cadrul Centrului Judetean de Excelență Satu Mare. Elevii care au prezentat obiectivele, din multiple perspective si au răspuns întrebărilor de detaliu au fost: Buda Luca, Micle Adriana, Pop Denisa, clasa XI a E de la Colegiul National Mihai Eminescu. Le mulțumim elevilor pasionați de studiul istoriei, și s-a dovedit, nu o dată, că activitățile de pregătire din cadrul Centrului Județean de Excelență, proiecte ale grupelor de specialitate, pot fi valorificate astfel și oferite pentru informare, colegilor, elevilor interesați.

O activitate de mare atractivitate s-a dovedit a fi prezentarea și aplicațiile Cercului de Astrofizicā, coordonat de profesorul Viorel Solschi. Elevii pasionați de astrofizicā au prezentat o expoziție deosebită realizată personal, cu ajutorul unor instrumente optice de filmat și fotografiat. Am putut admira principalele planete, aștri cerești, galaxia, stele și constelații surprinse la dimensiuni impresionante. Elevii prezenți au realizat câteva  aplicații concrete cu ajutorul instrumentarului optic și a telescoapelor de mare putere aflate în dotarea Turnului de observații astronomice al Colegiului National Mihai Eminescu.

Fiecare elev participant a putut sa facă, personal,  observații astronomice si a primit răspunsuri, informații solicitate de la elevii din cadrul cercului aplicativ. Multe din aceste imagini și studii prezentate au fost realizate și în cadrul opționalului predat la clasă. Mulțumim elevilor care au realizat prezentarea si activitatea aplicativă cu aparatura instalată special, pentru elevii din tabăra de matematică și informatică. S-au dovedit a fi printre cei mai buni astrofizicieni, elevii, Teofil Boitor Socolan, clasa XI C, David Mekker, clasa XI A, Andrei Soponar, clasa XI a B de la Colegiul Național Mihai Eminescu. Elevii au împărțit si flyere de prezentare a activității Cercului de astrofizica si astronomie, invitând elevii pasionați să participe, alături de profesori, la activitățile de observații astronomice organizate.

Au fost zile frumoase de vacanță pentru elevi, pentru profesori, pentru părinți! Vacanța a trecut foarte repede, cu bucuria și satisfacția muncii, dar și a momentelor recreative și de comunicare nonformală. Interesul pentru studiu și orele de lucru intens la Matematică si Informatică au putut fi completate de alte informații și domenii științifice de interes pentru participanți.

Mulțumim tuturor elevilor si profesorilor participanți și ne dorim, ca astfel de activități, să fie, periodic, prilejul de petrecere a vacanțelor, util, eficient și diversificat.

Vă așteptăm cu drag, drumul cunoașterii științifice este lung, dar ne oferă mii de perspective.

Succes activităților viitoare!