Participare la campionatul național First Tech Challenge

Anul acesta școlar a adus o nouă provocare pentru elevii colegiului nostru. Începând din toamna 2017 ne-am gândit să valorificăm oportunitatea oferită de ONG Nație prin Educație de a oferi elevilor un nou mod de a învăța, de a se pregăti pentru cariera lor viitoare.

A avut loc un proces de selecție a unei echipe care să reprezinte școala la Campionatul Național de robotică First Tech Challenge România. Astfel s-a constituit echipa Perpetuum mobile, formată din elevii: Șandor Tudor din clasa a VII-a, Gavriș Casian, Oprea Călina din clasa a IX-a A, Cadar Andrei, Pop Gabriel, Șipoș David din clasa a IX-a B, Gavriș Antoniu din clasa a X-a A, David Dan, Lazăr Răzvan, Marciuc Ștefania, Pop Bogdan din clasa a X-a B, Arteni Dan, Feher Darius din clasa a XI-a B. Sub îndrumarea profesorilor mentori: Rotaru Liviu, Șandor Nicoleta și Durla-Pașca Elenita s-a redactat o scrisoare de intenție a echipei, s-a filmat un clip de prezentare, s-au elaborat emblema, sloganul echipei și ne-am  înscris în competiție. În luna noiembrie am primit acordul de participare, primind indicativul de concurs RO 065.

Competiția românească derivă dintr-o competiție internațională, cu originile în Statele Unite ale Americii, unde organizația First (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) a început încă din 2002 să desfășoare astfel de competiții. Treptat s-a extins în mai multe țări ale lumii, printre care și în România, din sezonul 2016-2017.

Prin specificul acestei competiții, cu sprijinul sponsorilor naționali, am primit în decembrie un pachet de componente pentru asamblarea unui robot, o imprimantă 3D, un teren de antrenament și o trusă de scule pentru construcția robotului. Dar provocările echipei nu s-au rezumat la construcția și programarea unui robot, care să îndeplinească anumite obiective pe un teren de joc. Spiritul și regulamentele întrecerii includ mult mai multe activități, cum ar fi: redactarea unui jurnal al echipei, promovarea în comunitate și în mediul virtual, atragerea de sponsorizări pentru acoperirea cheltuielilor de participare, comunicarea și colaborarea cu celelalte echipe. Așadar un șir lung de provocări, care s-au întins în timp pe doar patru luni și care au necesitat un efort considerabil.

A venit și momentul desfășurării campionatului național, la Sala Polivalentă din București, în perioada 23-25 martie 2018. Înfruntând un viscol neașteptat, specific unei ierni aprige, am ajuns în capitală 11 dintre membrii echipei și un profesor mentor, alături de echipa parteneră din oraș, de la Colegiul Tehnic I.C. Brătianu. Pe parcursul a trei zile am participat la amenajarea unui stand propriu, la jurizarea activității de ansamblu a echipei și la meciurile de calificare în etapele finale. La camionat au participat 90 de echipe din România și 2 echipe din Rusia. În ierarhia jocurilor de calificare ne-am clasat pe o poziție de mijloc, dar experiența dobândită, spectacolul trăit acolo ne-au încurajat să continuăm, să perseverăm anul viitor.

Patru dintre echipele participante vor reprezenta România la Campionatul mondial din SUA, în luna aprilie.

Pe lângă momentele inedite trăite la Sala Polivalentă, am avut prilejul de a-l vedea și asculta pe președintele organizației FIRST, d-nul Ken Johnson.

Aducem mulțumiri tuturor sponsorilor care ne-au susținut financiar.

https://photos.app.goo.gl/Qf3ufoSV7Nsydj6C3