Alès  4-9 aprilie 2022

În cadrul proiectului #MaSuD (proiect #Erasmus+ 2020-1-FR01-KA229-079794_4), în perioada 4-9 aprilie 2022 se desfășoară la Institute Bellevue din Alès, Franţa, activități de învățare pentru elevii din cele patru școli partenere în proiect. 

Prima zi. Reportaj realizat de elevul Mateian Andrei, clasa a X-a C

Luni, 4 aprilie

Prima noastră zi în Alès a debutat cu întâlnirea cu oficialităţile oraşului în somptuoasa sală a Primăriei, "Hòtel de Ville". Primarul orașului Alès și prefectul ținutului ne-au urat bun venit, apreciind colaborarea internaţională a tinerilor din cele patru şcoli partenere, reunite în proiectul Erasmus MaSuD. După ce întâlnirea s-a încheiat am vizitat câteva monumente istorice ale orașului: Biserica Catolică "St. Joseph", Biserica Protestantă "Maison du protestantisme d' Alès" și fortăreața "Fort Vauban", îndreptându-ne spre Institute Bellevue Marie Rivier, unitatea şcolară care găzduiește activităţile de învăţare din această săptămână. După masa de prânz am pornit în drumeție spre Mont Ricateau, unde ne-au fost prezentate împrejurimile oraşului și istoria minei de cărbuni Tèmoin, iar apoi am revenit la școală, unde grupele de elevi au lucrat pe temele lor comune de cercetare. După cină a venit în sfârşit timpul de odihnă, necesar după o zi atât de încărcată, dar şi plăcută. 

A treia zi. Reportaj realizat de elevii Enea Sebastian și David Alex din clasa a X-a B

Miercuri, 6 aprilie

Astăzi a fost o zi de lucru intens, o zi dedicată în mare parte pregătirilor pentru Congresul MATh.en.JEANS, care începe mâine la Avignon. După ce am finalizat prezentările pentru congres, alături de colegii din școlile partenere, ne-am bucurat să facem cunoștință cu membrii clubului “Colțul Naturii”, coordonat de profesori din liceul Bellevue din Alès. Profesorii și elevii implicați în activitățile clubului ne-au prezentat realizările lor, conducându-ne într-un tur al școlii. În câteva puncte din școală ei au plantat diverse plante, care sunt stropite periodic din bazinele de captare a apei pluviale, amplasate chiar în curtea școlii.

Am discutat împreună despre ce ar putea face fiecare dintre noi pentru protejarea mediului și a naturii, pentru că lucrurile mărunte pot face diferența. Dacă fiecare dintre noi acţionează adecvat în relația cu mediul, contribuim la menținerea unor condiții optime de viață pe Pământ, sau chiar la îmbunătățirea lor.

După masa de prânz am participat la o conferință susținută de profesori ai “École nationale supérieure des mines d'Alès”, cunoscută și sub numele de "IMT Mines", una dintre cele mai apreciate școli franceze de inginerie.

După ce conferința s-a încheiat am beneficiat de consilierea profesorilor universitari din această instituție pentru pregătirea prezentărilor pe care le vom susține, joi și vineri, la Congresul MATh.en.JEANS din Avignon.

A patra zi. Reportaj realizat de elevele Bocian Maria și Sârbu Laura din clasa a X-a C

Joi, 7 aprilie

Dimineața ne-am luat rămas bun de la orașul Alès, îndreptându-ne spre Universitatea Avignon, una dintre cele mai vechi universități europene, fondată în anul 1303. După ce fiecare echipă și-a pregătit standul în Forumul congresului, am participat la o conferință despre grafuri orientate, susținută de Thierry Barbot, cercetător la Universitatea din Avignon. Subiectul principal al conferinței a fost modelarea prin grafuri orientate a jocurilor de tip Shi-Fu-Mi, care generealizează binecunoscutul joc “Piatră-hârtie-foarfecă”.

După masa de prânz s-a dat startul prezentărilor elevilor, în două sesiuni paralele.

Alături de colegii de la liceul Val De Durance din Pertuis și liceul Bellevue din Alès, am susţinut proiectul nostru de cercetare, “Dobble Enviromental”. După ce am determinat relațiile matematice dintre elementele jocului Dobble, am creat propria noastră variantă a jocului, cu imagini sugestive legate de mediu.

A urmat o oră de prezentări interactive în Forum, unde ne-am vizitat reciproc standurile și am schimbat idei despre temele de cercetare abordate, după care am revenit în amfiteatre, pentru a-i susține pe colegii noștri, Sebastian Enea și Vanessa Buga. Ei au prezentat, alături de colegii din Pertuis, strategiile optime identificate de ei pentru câștigarea jocului Hex. În final, colegele noastre, Larisa Lohan și Andra Mateș, au prezentat rezultatele lor la tema de cercetare “Water points”, împreună cu colegii din Pertuis şi Alès care au studiat aceeaşi temă.

Ziua s-a încheiat cu o plimbare de-a lungul râului Ron, bucurându-ne de arhitectura impresionantă a oraşului Avignon.

Reportaj realizat de elevele Lohan Larisa și Negre Simina din clasa a X-a B

Vineri, 8 aprilie

Azi, 8 aprilie, a fost a doua zi de congres la Universitatea Avignon. Prezentările temelor de cercetare au continuat, colegii noştri având ocazia de a-și expune rezultatele în fața publicului internațional. Au luat cuvântul Lucas Secară şi Andrei Mateian, cu tema "The impact of distancing", respectiv Alex David şi Simina Negre cu "Water percolation", alături de colegi din Cluj Napoca şi Pertuis, Franţa.

Am participat apoi la o conferinţă despre inteligența artificială, susţinută de cercetătorul Stéphan Chrétien de la Universitatea Lumière din Lyon. Unul dintre cele mai fascinante aspecte ale inteligenței artificiale este modalitatea prin care un calculator poate învăța din exemple să se comporte într-o situație mai generală, asemenea unei ființe umane. Au fost discutate perspectivele dezvoltării inteligenței artificiale și impactul social al evoluţiei acesteia în ultimii ani.

A urmat un moment de socializare şi învăţare în cadrul forumului. Ziua s-a încheiat într-o atmosferă veselă, dându-ne ocazia să surprindem în fotografii momentele finale ale congresului, alături de noii prieteni.

Reportaj realizat de elevii Lucas Secară și Alex David din clasa a X-a B

Sâmbată, 9 aprilie

Astăzi, 9 Aprilie, a venit momentul să ne luăm “adieu” şi de la oraşul Avignon. Am vizitat centrul vechi al orașului, cu Palatul Papilor (“Palais des Papes”) și catedrala din Avignon. Am avut ocazia să vedem locuri cu o istorie fascinantă, ca şi cum am fi traversat un portal în timp.

Pe urmă, am luat împreună prânzul la o terasă, chiar în inima orașului medieval.

După prânz ne-am îmbarcat în autocar, spre aeroportul din Marsilia, şi noaptea târziu am ajuns în Cluj Napoca, unde ne-am luat rămas bun de la partenerii noştri de la Colegiul Naţional Emil Racoviţă. A fost o experienţă minunată, pentru care le suntem recunoscători organizatorilor şi profesorilor noştri coordonatori.